Τοπικά

Αυξάνονται τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος – Τι δείχνουν έρευνες του Π.Θ. “Θ”

edafos-metalla

Ανοδική τάση των συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδου, σιδήρου, χαλκού, καδμίου, μαγγανίου και άλλων στα εδάφη της Μαγνησίας, τα οποία όμως δεν ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, καταγράφουν έρευνες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα οποία παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυχώρο Τέχνης Φουντούλη από τον 1ο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου.
Η εκδήλωση διεξήχθη με αφορμή τη διεθνή μέρα της Γης και ομιλητές ήταν η κ. δρ Ευαγγελία Γκόλια, διδάκτορας Περιβαλλοντικής Εδαφολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα ομιλίας: «Ρύπανση Εδαφών της Θεσσαλίας με βαρέα μέταλλα» και ο δρ Βασίλειο Αντωνιάδη, επίκουρος καθηγητής Εδαφολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα ομιλίας: «Γένεση και Ταξινόμηση Εδαφών».
Η κ. Γκόλια ανέφερε στην εκδήλωση πως «τα βαριά μέταλλα είναι στοιχεία, τα οποία έχουν ατομική πυκνότητα μεγαλύτερη από αυτή του σιδήρου.
Μερικά από τα στοιχεία αυτά, όπως ο Cu Zn, Mn, Mo κ.λπ., είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες (σε ίχνη δηλαδή) για την ομαλή λειτουργία των ζωντανών οργανισμών (φυτικών και ζωικών). Τα ίδια αυτά στοιχεία όταν η συγκέντρωσή τους ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή, ενδέχεται να γίνουν τοξικά και στα φυτά και στα ζώα. Στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα ούτε σε μικρές ποσότητες για τους οργανισμούς είναι π.χ. το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.
Σε περιοχές της Μαγνησίας, αλλά και της Θεσσαλίας, έχουν γίνει μελέτες πολυετείς, στις οποίες κατά κανόνα παρατηρήθηκε ανοδική τάση των συγκεντρώσεων των μετάλλων που εξετάστηκαν. Αν και μέχρι στιγμής σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν τιμές μεγαλύτερες των μέγιστων επιτρεπτών, η συνεχώς αυξανόμενη τάση των συγκεντρώσεων των μετάλλων ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες επικινδυνότητας.
Οπότε είναι αναγκαίο να γίνονται συχνά μετρήσεις, τόσο σε εδαφικά δείγματα, όσο και σε δείγματα νερού, αλλά και σε εδώδιμα προϊόντα, έτσι ώστε να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι της περιοχής της μελέτης μας».
Στο Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (διευθύντρια κ. Δημήρκου) είναι δυνατόν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες αναλύσεις δειγμάτων.
Η κ. Γκόλια πρόσθεσε πως οι βασικότερες αιτίες ρύπανσης των εδαφών είναι η βιομηχανική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στην κατηγορία της επεξεργασίας μετάλλων, η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων. Στον οδικό άξονα Βόλου-Αθήνας και Βόλου-Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες μολύβδου που όμως δεν ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, καθώς υπάρχουν ακόμη οχήματα που χρησιμοποιούν βενζίνη με μόλυβδο.
Οι έρευνες του Πανεπιστημίου για την κατάσταση των εδαφών είναι συνεχείς.

Και από τις καμινάδες η ρύπανση
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως «η Μαγνησία περιλαμβάνει γόνιμα, παραγωγικά εδάφη στον κάμπο, αλλά με κάποια προβλήματα και πιέσεις όσον αφορά στη ρύπανση σε περιοχές που είναι κοντά σε βιομηχανίες, όπως του Αλμυρού. Είναι η ίδια κατάσταση που επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ρύπανση προέρχεται από τη δραστηριότητα και τα απόβλητα των βιομηχανιών, από τους αέριους ρύπους από τις καμινάδες των εργοστασίων που εναποτίθενται στο έδαφος και περιλαμβάνουν διάφορα μέταλλα και συστατικά που είναι τοξικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, γιατί το έδαφος έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει αυτές τις τοξίνες και υπάρχουν κανονισμοί που επιβάλλουν μέγιστα όρια πάνω από τα οποία πρέπει να επιβληθούν μέτρα».
Η πρόεδρος του 1ου Σοροπτομιστικού Ομίλου Βόλου κ. Κίρκη Παπαδήμα τόνισε πως «ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος με δράσεις και πρωτοβουλίες 52 ετών διοργανώνει ειδικές θεματικές εκδηλώσεις και συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς της πόλης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το