Κόσμος

Αυξάνονται οι φωνές για παραίτηση του Ζαν Μαρί Λεπέν

lepen
Ένα ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Μετώπου (FN), που σπαράσσεται από τη διαμάχη ανάμεσα στον ιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν και την κόρη του και πρόεδρο του κόμματος Μαρίν Λεπέν, ζήτησε από τον επίτιμο πρόεδρο του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος να παραιτηθεί.
Η Μαρίν Λεπέν απαγόρευσε στον πατέρα της να είναι υποψήφιος σε προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, έπειτα από μια σειρά προκλητικών δηλώσεων που έκανε ο ιδρυτής του FN, κυρίως για τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» της Ιστορίας.
Σήμερα ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος συμμετέχει στις προσπάθειες της Λεπέν να «αποδαιμονοποιήσει» το Εθνικό Μέτωπο, πήγε ένα βήμα παραπέρα αναφερόμενος σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμός RMC στο ενδεχόμενο εκδίωξης του Ζαν-Μαρί Λεπέν από το κόμμα.
«Ποιο είναι το συμφέρον από την παραμονή του σε ένα κίνημα με το οποίο δεν μοιράζεται καμία από τις θεμελιώδεις αρχές;», διερωτήθηκε ο Φιλιπό, ενώ πρόσθεσε ότι «η πιο αποδεκτή λύση» θα ήταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν «να αποσυρθεί, να συνταξιοδοτηθεί, να παραιτηθεί από το κίνημα».
Τίθεται «ζήτημα παραμονής του στο Εθνικό Μέτωπο», υπογράμμισε ο Φιλιπό. «Είτε θα απαντήσει ο ίδιος (…) είτε το θέμα θα τεθεί και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συνέχισε.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αποχώρησής του «εντελώς παράλογο», προειδοποιώντας την κόρη του Μαρίν για τον «κίνδυνο κατάρρευσης» του FN.
«Μου φαίνεται ότι είναι μια ιδέα εντελώς πρωτοφανής η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης του Μετώπου», προειδοποίησε μιλώντας στο RTL ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είναι εντελώς παράλογη διότι το κύρος που φυσικά διαθέτω στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις και για την ίδια (τη Μαρίν) μια απώλεια επιρροής την οποία δεν μπορεί να μετρήσει», πρόσθεσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.
«Η Μαρίν Λεπέν εύχεται τον θάνατό μου, ίσως, είναι πιθανό, όμως δεν πρέπει να υπολογίζει στη συνεργασία μου», κατέληξε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το