Παραπολιτικά

Αυτοδιαχειριζόμενα στέκια …οι πανεπιστημιακές σχολές

Σωροί από πεταμένες μπίρες, μεθυσμένα παιδιά, γέλια και φιλικές προσφωνήσεις. Τα πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο ορισμός της καλοπέρασης και της αγάπης για τη ζωή.
Τσιγάρα, δυνατή μουσική και μπίρες είναι τα τρία πιο χαρακτηριστικά πράγματα που πρέπει κανείς να περιμένει όταν πάει σε πάρτι στο Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο αυτά… Το νόμισμα έχει δύο όψεις.
Για το πάρτι της περασμένης Πέμπτης έγινε μεγάλος «ντόρος» γιατί επτά παιδιά μεταφέρθηκαν μεθυσμένα στο νοσοκομείο. Αναμενόμενο. Πάρτι είχαν όπου 2.000 άτομα χόρευαν μέχρι τις 8 το πρωί. Κάποιοι θα «σκάλωναν». Περίσσεψε όμως παντού η υποκρισία για τους μεθυσμένους νεαρούς που τους παρουσίασαν περίπου ως τέντυ-μπόϋ οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν με ξύρισμα της κεφαλής και να περιφέρονται γουλί μέσα στην πολυτεχνική σχολή.
Τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως «έγκλημα» τη μέθη των νεαρών, λες και το πρόβλημα που ζητεί λύση είναι εάν μέθυσαν ή γιατί μέθυσαν μερικοί ενήλικες. Τα πάρτι στο Πανεπιστήμιο, δημιουργούν από μόνα τους τεράστια ερωτηματικά, που δεν σχετίζονται με ηθικολογίες ξεπερασμένων εποχών και προσωπικές επιλογές τρόπων διασκέδασης πολιτών.
Δεν είναι κατηχητικά τα πανεπιστήμια. Αλοίμονο αν ήταν. Και ευτυχώς τα συγγράμματα που διανέμονται στα αμφιθέατρα δεν περιλαμβάνουν το «Προς τη Νίκην».
Το ερώτημα που ζητεί απάντηση είναι αν πρέπει να γίνονται πάρτι μέσα στο πανεπιστήμιο, αν επιτρέπεται τα ξημερώματα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία να αλωνίζουν και αν θεωρείται αυτονόητο ότι μετά από κάθε νύχτα διασκέδασης θα προκαλούνται φθορές.
Εάν κάποια παιδιά κατέστρεφαν το σπίτι τους κατά την διάρκεια ενός πάρτι, το πιθανότερο είναι ότι οι γονείς τους δεν θα τους επέτρεπαν να ξανακαλέσουν τους φίλους τους. Στο Πανεπιστήμιο όμως τα πάρτι συνεχίζονται. Με την ανοχή των πρυτανικών αρχών, που ασθμαίνοντας τρέχουν το πρωί να αποκαταστήσουν ζημιές. Στο πρόσφατο παρελθόν έτρεξαν να μετρήσουν και σπασμένα κεφάλια από «ντου» αντιεξουσιαστών. Έτρεξαν επίσης να μετρήσουν απώλειες από ριφιφί που έγινε κατά τη διάρκεια του πάρτι μέσα στα γραφεία.
Η πρυτανική αρχή είχε δηλώσει πως θα αναζητούσε χώρο για τη διεξαγωγή των φοιτητικών πάρτι, σε μια προσπάθεια να «καλύψει» τα έκτροπα ξεχνώντας πως δεν έχει καμία δουλειά και υποχρέωση να παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης αιθουσών διοργάνωσης φοιτητικών εκδηλώσεων . Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία για να διοργανώσει πάρτι όποιος φοιτητής θέλει, όποια φοιτητική παράταξη το επιθυμεί και οι επαγγελματίες του είδους ξέρουν καλύτερα αυτή τη δουλειά από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις.
Η πρυτανική αρχή εξακολουθεί να κρατά μια στάση η οποία δίνει το μήνυμα ότι οι σχολές είναι …αυτοδιαχειριζόμενα στέκια. Μόνο που στα …στέκια αυτού του είδους δεν παράγεται ούτε πολιτισμός, ούτε παιδεία. Τα γεγονότα με τις φθορές και τα επεισόδια αντανακλούν μια κουλτούρα, που μπορεί να επιθυμεί να επιβραβεύει η πρυτανική αρχή και να διαιωνίζει το περιβάλλον της ασυδοσίας και της αναρχίας, αλλά μην ζητεί και συγχαρητήρια για το …έργο της.

Της

Κατερίνας Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το