Τοπικά

Αυτοδιαχείριση του νερού άρδευσης ζητούν οι Δρόμοι Συνεργασίας

πατσιαντάς

Τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών για την άρδευση του νερού, στηρίζει η παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας η οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, κανονισμό άρδευσης, όπου το νερό θα είναι αυτοδιαχειρόμενο και τα δίκτυα θα…πληρώνονται από τους δημότες του Βόλου.

Η παράταξη υποβάθμισε στην ουσία τη ΔΕΥΑΜΒ ζητώντας να περάσει στο Δήμο η δικαιοδοσία της άρδευσης και παρουσίασε Κανονισμό Άρδευσης, προκειμένου να τον εξετάσει και να τον εφαρμόσει η δημοτική αρχή. Όπως τονίστηκε αποτελεί προϊόν διαβούλευσης τόσο με τα Τοπικά Συμβούλια όσο και με την Κίνηση Πολιτών για το νερό.

Ο επικεφαλής Μαργαρίτης Πατσιαντάς τόνισε ότι δημοτική αρχή μπορεί να τον υιοθετήσει και να τον θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο Γ. Μολοχίδης επισήμανε ότι η παράταξή του παράγει έργο, μιλά με στοιχεία και πρόγραμμα. Εκτίμησε δε ότι ο δήμαρχος θα καταλάβει ότι απαιτείται διάλογος για να δοθούν λύσεις σε σοβαρά θέματα, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της δημοτικής ομάδας και του δημάρχου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας παρουσίασε τα βασικά σημεία του κανονισμού άρδευσης, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι άλλα είχε υποσχεθεί στους κατοίκους των χωριών προεκλογικά και άλλα τώρα επαγγέλλεται. Μάλιστα επέδειξε φυλλάδιο όπου αναγράφονταν το πρόγραμμα της παράταξης του νυν δημάρχου και οι δεσμεύσεις του για το θέμα.

Η άρδευση πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου μέσω του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης που κατά την εκτιμησή τους έχει τις ανάλογες αρμοδιότητες, όμως δεν διαθέτει προσωπικό. Αυτό όμως θα μπορούσε άνετα να επιλυθεί καθώς υπάρχει δυναμικό που θα μπορούσε να βοηθήσει και από τη διεύθυνση προγραμματισμού και από άλλες διευθύνσεις, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τους. Επιπλέον ανέφερε ότι ο Δήμος θα έχει καλύτερη εποπτεία για την προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη των περιοχών που ελέγχει και θα γνωρίζει καλύτερα την επάρκεια του υδατικού δυναμικού

Επιπλέον ο έλεγχος της διαδικασίας θα γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει αυτή τη στιγμή προσωπικό για να ασχοληθεί με την άρδευση, το νέο οργανόγραμμα φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα για παραχώρηση έργου της ΔΕΥΑΜΒ και σε ιδιώτες, στο Δ.Σ. της επιχείρησης δεν συμμετέχουν όλες οι μειοψηφίες ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα γίνεται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο Κανονισμό Άρδευσης της παράταξης, σε κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα του Δήμου Βόλου όπου λειτουργεί δημοτικό δίκτυο άρδευσης και στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης, συστήνεται Τοπική Επιτροπή Άρδευσης (Τ.Ε.Α.) με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, την αποδοτική διαχείριση και την εποπτεία του δημοτικού δικτύου άρδευσης που βρίσκεται στην περιοχή της οικείας Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας. Οι Τ.Ε.Α. είναι τριμελείς και θα αποτελούνται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Οικείας Δημοτικής η Τοπικής Κοινότητας ως πρόεδρο, τον εκπρόσωπο του αγροτικού συλλόγου ή συνεταιρισμού, όπου υπάρχουν, και σε άλλη περίπτωση από εκπρόσωπο των μειοψηφιών του Τοπικού Συμβουλίου ή της δημοτικής ενότητας ως μέλος και τέλος εκπρόσωπο του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, ως μέλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το