Κόσμος

Αυτό είναι το πρόσωπο του Ιησού σε νεαρή ηλικία

christos
Αξιοποιώντας τεχνικές για την αναπαραγωγή προσώπων, Ιταλοί αστυνομικοί επεξεργάστηκαν το αποτύπωμα της μορφής στην Ιερά Σινδόνη για να παρουσιάσουν την όψη του Ιησού σε νεαρή ηλικία.
Αξιοποιώντας το γνωστό αποτύπωμα του προσώπου του γενειοφόρου άνδρα στην Ιερά Σινδόνη, αστυνομικοί στην Ρώμη, εξιδεικευμένοι στην ανάλυση βίαιων εγκλημάτων, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «φωτογραφία» πάνω στην οποία εργάστηκαν αντιστρέφοντας με την βοήθεια ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή, την διαδικασία της γήρανσης, ώστε να αποτυπώσουν το πρόσωπο του Ιησού σε νεαρή ηλικία.
Υπό κανονικές συνθήκες ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία. Οι ερευνητές προσπαθούν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά εξαφανισμένων ατόμων και κυρίως φυγάδων αρχιμαφιόζων, χρησιμοποιώντας τις παλιότερες φωτογραφίες που έχουν διαθέσιμες και πάνω στις οποίες προσθέτουν τα σημάδια της γήρανσης ή μεταμόρφωσης, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την μορφή που θα είχαν τα εν λόγω άτομα, σήμερα.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ του Rete4 με τίτλο «Η παιδική ηλικία του Ιησού» με την ευκαιρία της εκ νέου έκθεσης της Ιεράς Σινδόνης στον Καθεδρικό του Τορίνο, για το κοινό, έως τις 24 Ιουνίου.

sindoni
Το μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης
Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα από τα κειμήλια του Χριστιανισμού που έχουν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και αμφισβήτηση. Το 1988 επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για το σάβανο του Ιησού, αφού μετά από χρονολόγηση με την μέθοδο του άνθρακα 14, αποφάνθηκαν ότι το κειμήλιο είναι μεταγενέστερο και χρονολογείται μεταξύ 1260-1390 μ.Χ. Ακόμη όμως και αυτό το συμπέρασμα αμφισβητήθηκε καθώς το ύφασμα έχει υποστεί αλλοιώσεις με την πάροδο του χρόνου που έχουν αλλάξει την περιεκτικότητα του άνθρακα στο δείγμα. Συνεπώς το θέμα της χρονολόγησης παραμένει ανοιχτό σύμφωνα και με τα ιταλικά μέσα που επισημαίνουν ότι ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο συνιστά η ίδια η μορφή και το σώμα που έχουν αποτυπωθεί στην Σινδόνη.

«Αυτό είναι το κομβικό σημείο του αινίγματος» λέει ο καθηγητής Πιερλουίτζι Μπ. Μπολόνι, στο περιοδικό Oggi.
Δεν είναι μόνο οι κηλίδες αίματος (ομάδα ΑΒ) που διακρίνονται στο ύφασμα και ανήκουν με βεβαιότητα σε άνδρα που απεβίωσε μετά από βασανισμό, αλλά η αποτύπωση στο λινό του συνόλου της σιλουέτας του άνδρα. Αυτή η εικόνα είναι το αποτέλεσμα διαφορετικής διαδικασίας. Για τον ιατροδικαστή Μπολόνι, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας άλλης διαδικασίας, «ενός απροσδιόριστου φυσικο-χημικού φαινομένου που δεν συνεπάγεται άμεση επαφή με το ύφασμα…Δεν γνωρίζουμε ακόμη μέσω ποιού μηχανισμού αποτυπώθηκαν τα μέλη αυτού του άνδρα στο σάβανο. Σίγουρα δεν ήταν εξαιτίας της ζέστης. Μπαίνουμε στα αχαρτογράφητα νερά των μεγάλων υποθέσεων»…
Η όψη αυτού του άνδρα που μοιάζει τόσο το πρόσωπο του Ιησού όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στην κλασική εκκλησιαστική εικονογραφία, συνεχίζει να διχάζει και να συναρπάζει επιστήμονες και πιστούς. Η γενειοφόρος μορφή και οι κηλίδες του αίματος τον έχουν αναδείξει σε ένα «μεγάλο μυστήριο» για τους πιστούς.

«Αυτό το πρόσωπο με τα κλειστά μάτια, είναι το πρόσωπο ενός νεκρού, ωστόσο μυστηριωδώς μας κοιτά και μας μιλά μέσα στη σιωπή…Αυτό το βασανισμένο σώμα, εκφράζει μια μεγαλειώδη κυριαρχία. Είναι σα να αφήνει να διαφανεί μια συγκρατημένη, αλλά ισχυρή ενέργεια, σα να μας λέει: έχετε πίστη, μην χάνετε την ελπίδα». Έτσι τον περιέγραψε το 2013 ο Πάπα Φραγκίσκος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το