Ελλάδα

Αυστηρή επιστολή Έτινγκερ για τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος

tileorasi

Ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φαίνεται πως βρίσκεται η Αθήνα μετά την προειδοποιητική και σε αυστηρό ύφος επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γκ. Έτινγκερ, για τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος αλλά και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στην 29 σελίδων επιστολή, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», ασκείται κριτική στους χειρισμούς των κ. Παππα και Σπίρτζη και γίνεται λόγος για απόπειρα χειραγώγησης της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει στα κοινοτικά δεδομένα.
Η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα, με ταυτόχρονη άσκηση κριτικής για το γεγονός ότι δίδονται μόνον 4 τηλεοπτικές άδειες αφού, όπως αναφέρεται, ο περιορισμός του φάσματος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην ίδια επιστολή γίνεται ακόμη λόγος για χειραγώγηση ανεξάρτητης αρχής, για συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη, για αντισυνταγματική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και για αντικοινοτική και προνομιακή μεταχείριση της ΕΡΤ.
Τι απαντά ο Νίκος Παππάς
Το υπουργείο Επικρατείας απαντά ότι η επιστολή δεν σχετίζεται με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα «εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις» για τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός κ. Παππάς επιτίθεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει ‘κλίμα’ και να προκαλέσει σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό». «Συσχετίζει αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Επιτρόπου Έτινγκερ για θέματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και την ΕΕΤΤ, με τη διαδικασία της αδειοδότησης, με τρόπο που ήδη να γίνεται αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης από ηλεκτρονικά sites με τίτλο: ‘Κομισιόν: ζητά εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες’ και ‘Επιστολή κόλαφος της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες’» αναφέρει ο κ. Παππάς.
Πυρά από αντιπολίτευση
Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αποστολή της επιστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στον τ/σ Σκάι, τόνισε πως «το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό – καναλάρχη ο οποίος να ρυθμίζει τα πάντα», κάτι που -όπως είπε- «είναι αντίθετο τόσο με το πνεύμα και το γράμμα του δικού μας Συντάγματος, όσο φυσικά και με το κοινοτικό δίκαιο».
Η κυβέρνηση «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει στον συγκεκριμένο τομέα τον δρόμο της Ευρώπης» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Επίθεση κατά του Νίκου Παππα εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «ο υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος».
«Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea. ‘Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια’ λέει ο λαός και ο υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το