Τοπικά

Άφησε τη ζαχαροπλαστική και έγινε κτηνοτρόφος 36χρονος από το Σέσκλο “Θ”

ΣΤΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Σαν έτοιμος από καιρό έδειχνε ο Μιχάλης Στύλας, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και να εγκαταλείψει τη ζαχαροπλαστική μετά από ενασχόληση δύο δεκαετιών. Ήδη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που αποχώρησε από το ζαχαροπλαστείο που απασχολούνταν, το οποίο πλέον λειτουργεί με τους δύο αδερφούς του στο «τιμόνι», τη δεύτερη γενιά της οικογένειας Στύλα. Ο 36χρονος κτηνοτρόφος δεν μετανιώνει για την επιλογή του. Νιώθει δικαιωμένος για τη στροφή 180 μοιρών που έκανε στη ζωή και την καριέρα του, ενώ με την επιτυχία του εγχειρήματός του απέδειξε έμπρακτα ότι πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πληθώρα επαγγελματικών ευκαιριών.

Ο Μιχάλης Στύλας έπραξε κάτι που ενδεχομένως να μην τολμούσαν αρκετοί. Όμως ο Σεσκλιώτης κτηνοτρόφος δείχνει πως αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει. Η επαφή με τα ζώα και τη φύση έδωσαν νέο νόημα στην καθημερινότητά του, με τον ίδιο να σημειώνει: «Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να έχεις όρεξη για δουλειά, μεράκι για τα ζώα, αλλά και αγάπη για τη φύση. Θα ‘λεγα ότι σ’ αυτά τα τρία πράγματα συμπυκνώνεται το νόημα του να γίνει κάποιος κτηνοτρόφος. Προσωπικά η δουλειά που κάνω τον τελευταίο χρόνο με «γεμίζει» από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα όταν ξεγέννησα μία προβατίνα, σώζοντας τόσο την ίδια, όσο και το αρνάκι, ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Τα συναισθήματα που ένιωσα εκείνη την ημέρα δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Η πρόληψη της υγείας των ζώων είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, όπως και η ενημέρωση του κτηνοτρόφου, αφού ο τομέας εξελίσσεται διαρκώς».
Οκτώ μήνες πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκτροφή ζώων, προηγήθηκε μία δοκιμαστική περίοδος για τον πρώην ζαχαροπλάστη και θεολόγο, κατά τη διάρκεια της οποίας αγόρασε τα πρώτα ζώα του, επιλέγοντας 30 πρόβατα από τη φυλή Γλώσσας Σκοπέλου. «Ξεκίνησα με λίγα ζώα παράλληλα με το ζαχαροπλαστείο, αφού ήθελα να δω εάν μπορούσα να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις του επαγγέλματος», είπε ο Μιχάλης Στύλας, για να συμπληρώσει: «Από τη στιγμή που είδα ότι δεν αντιμετώπισα πρόβλημα στις συνθήκες εργασίας και χάρη στη βοήθεια του πατέρα μου, το Σεπτέμβριο του 2014 συμπλήρωσα το κοπάδι και πλέον έχω 150 ζώα. Βέβαια πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε έξαρση του καταρροϊκού πυρετού και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες είχαν μεγάλες απώλειες. Οπότε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με απέτρεπαν να αγοράσω καινούρια ζώα. Ευτύχησα να συνεργάζομαι με έναν εξαιρετικό κτηνίατρο και χάρη στις πολύτιμες συμβουλές του έχασα ελάχιστα ζώα».
Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά ο νεαρός κτηνοτρόφος ξεπέρασε γρήγορα κάθε εμπόδιο, ακόμη και την οικονομική ανασφάλεια στα πρώτα βήματά του: «Τα τελευταία χρόνια έβλεπα ότι ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Αντίθετα, η κτηνοτροφία έχει προοπτικές ανάπτυξης. Στην αρχή ρίσκαρα και δεν κρύβω ότι ξεκίνησα με δανεικά. Είχα άγχος, αλλά δικαιώθηκα από την επιλογή του τυροκόμου, στον οποίον προμηθεύω το γάλα. Η συνεργασία μας είναι άψογη, ο ίδιος κάνει μόνο εξαγωγές σε Γερμανία και ΗΠΑ, δίχως να επηρεάζεται από τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς. Έτσι, πιάνοντας το στόχο μου να παράξω 15 τόνους γάλακτος μέσα σε ένα 12μηνο, εξόφλησα όλα τα χρέη μου και από εδώ και πέρα εισέρχομαι σε φάση κερδοφορίας».
Κλείνοντας, ο Μιχάλης Στύλας στέλνει το δικό του μήνυμα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα: «Να μη φοβάται κανείς την επιστροφή στη φύση. Πέρα από το σωματικό κάματο, μια και θα τύχουν περίοδοι που θα χρειαστεί να δουλέψεις 14-16 ώρες την ημέρα, δεν διακρίνω άλλη δυσκολία. Αναφέρομαι σε τέτοια ωράρια γιατί δεν έχω αποκλειστικά κλειστή εκτροφή, αλλά τη συνδυάζω με την ελεύθερη βόσκηση, που εκτοξεύει τη γεύση του γάλακτος και την ποιότητα των αμνών που καταλήγουν για κρεατοπαραγωγή. Γενικότερα, ένας κτηνοτρόφος, όσο δουλέψει, τόσο θα ανταμειφθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια εκτροφής για πάνω από 1.000.000 πρόβατα για να καλυφθεί η ζήτηση σε γάλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το