Τοπικά

Αφήνουν το Πανεπιστήμιο λόγω κρίσης…

Τα τρένα καθημερινά φτάνουν γεμάτα με φοιτητές στο δρομολόγιο Λάρισα-Βόλος, ενώ και τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μετακινούν πολλούς. Προορισμός, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Λόγω του μεγάλου κόστους εξόδων πολλοί φοιτητές επιλέγουν να πηγαινοέρχονται μεταξύ Βόλου και των υπόλοιπων θεσσαλικών πόλεων, παρά να διαμένουν στην πόλη. Άλλοι επειδή η οικογένειά τους δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος φοίτησης, προχώρησαν σε αναστολή φοίτησης. Και αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετές δεκάδες

 

Ίσως να είναι περισσότεροι από 100 αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές, που έχουν προχωρήσει σε αναστολή φοίτησης, κάποιοι για λόγους υγείας, πολλοί, όμως, επειδή δεν έχουν χρήματα οι γονείς να τους πληρώσουν τα φοιτητικά έξοδα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εργάζονται και οι ίδιοι.

«Σε κάθε έτος ίσως να υπάρχουν και τέσσερις πέντε φοιτητές από το τμήμα, που έκαναν αναστολή φοίτησης», επισημαίνεται από γραμματέα, που προσθέτει πως ο φοιτητής έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της αναστολής φοίτησης για τέσσερα χρόνια, είτε είναι μαζεμένα, είτε μια χρονιά να είναι εκτός και την άλλη να παρακολουθεί και πάλι να βρεθεί εκτός φοίτησης.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης έχει ενταθεί το φαινόμενο των φοιτητών, που αναστέλλουν τη φοίτησή τους για ένα ή και περισσότερα χρόνια, γιατί οι οικογένειές τους δεν αντέχουν οικονομικά, να υποστηρίξουν τις σπουδές τους. Ίσως αυτό το ποσοστό να αγγίζει ακόμη και το 5%.

 

Μετακινήσεις καθημερινά

Επίσης πολλοί είναι αυτοί, που πηγαινοέρχονται μεταξύ Βόλου και υπόλοιπων θεσσαλικών πόλεων, αλλά ακόμη και από τη Βέροια, την Κατερίνη, χρησιμοποιώντας το φοιτητικό πάσο για τη μετάβασή τους με τρένο ή λεωφορείο.

«Σχεδόν όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από τη Λάρισα, πηγαινοέρχονται και δεν νοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα στον Βόλο και αυτοί είναι πολλοί» τονίζει υπάλληλος με εμπειρία από γραμματεία Παιδαγωγικού Τμήματος.

Στην εποχή της κρίσης το να νοικιάζει διαμέρισμα ένας φοιτητής, ενώ η συγκοινωνία τον διευκολύνει να μεταβαίνει σπίτι του από μία έως και δύο ώρες, είναι πολυτέλεια.

Ειδικά, όταν αναλογιστεί κάποιος, πως το μηνιαίο κόστος για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα άλλα έξοδα αγγίζουν και τα 500 ευρώ, τότε το καθημερινό δρομολόγιο ανάμεσα σε δύο πόλεις, είναι μάλλον μονόδρομος.

Και είναι πιο εύκολη αυτή η λύση για τα Τμήματα που δεν έχουν εργαστήρια, αλλά μόνο θεωρητικά μαθήματα.

Αλλά και σε αυτό το σημείο υπάρχει αντίλογος, καθώς ακόμη κα στα πολυτεχνικά τμήματα με τα πολλά εργαστήρια, τα μαθήματα και γενικά η εργαστηριακή διδακτική δραστηριότητα συμπυκνώνεται κυρίως στο τριήμερο από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη, καθώς κάτι τέτοιο βολεύει και τους καθηγητές, που επίσης πολλοί εξ΄ αυτών δεν διαμένουν μόνιμα στον Βόλο, αλλά μετακινούνται είτε προς Βορρά είτε προς Νότο.

«Πέρυσι είχαμε φοιτητή, που ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη και έφευγε, γιατί δεν νοίκιαζε στον Βόλο. Όταν οι γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές, τότε υποχρεωτικά ο φοιτητής θα μετακινείται μέσω λεωφορείου και τρένου», αναφέρει γραμματέας Παιδαγωγικού Τμήματος και συμπληρώνει πως κάποιοι φοιτητές πηγαινοέρχονται και από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Άλλωστε και το φοιτητικό εισιτήριο είναι φθηνότερο, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εδώ όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Κάποιοι, πολύ λίγοι, έρχονται μόνο για να δώσουν εξετάσεις».

Γενικά, όσο βαθαίνει η κρίση και οι γονείς θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φοιτητικά έξοδα, τόσο περισσότερο θα εμφανίζονται οι φοιτητές με ένα σακίδιο στην πλάτη… Αυτό αναφέρουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και εκπρόσωποι παρατάξεων, που επισημαίνουν την αύξηση των φοιτητών, που πηγαινοέρχονται μεταξύ Βόλου και μόνιμης κατοικίας τους. Γιατί αυτοί οι φοιτητές, αντί να διαθέσουν 700 ευρώ τον μήνα, αν νοίκιαζαν διαμέρισμα στο Βόλο, τώρα θα δίνουν 100-200 ευρώ μάξιμουμ και θα είναι καθημερινά στο σπίτι τους. «Πολλά από τα παιδιά που μένουν στο σπίτι τους, εργάζονται κιόλας, για να καλύψουν και τα έξοδα της μετακίνησης», τονίζει γραμματέας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το