Πολιτισμός

Αφηγηματική γέφυρα της μαρτυρικής γης της Ιωνίας με τη Ν. Ιωνία Βόλου στο βιβλίο Νένας Ζήση – Απ. Παντσά

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, οι εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Νένας Ζήση και του Απόστολου Παντσά «Τα παιδιά της ομίχλης», τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στον κήπο του «Ξενία».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ποιητής, και οι συγγραφείς Νένα Ζήση και Απόστολος Παντσάς.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Φρόσω Παύλου, γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Αργυρώ Μάμαλη Κόπανου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Μάκης Χριστοφορίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Ποτέ δεν θα πεις τι συνέβη με την Ελένη. Είναι η μικρή σου αδελφή. Ελένη τη λένε. Έχει το ίδιο επώνυμο με μας και ο πατέρας μας πέθανε στο Πολατλί, στο μέτωπο στο Εσκί Σεχίρ πίσω στην πατρίδα, τον Αύγουστο του 1921. Ουαί και αλίμονό σου κακομοίρα μου! Αν σου ξεφύγει μια λέξη, στη φυλακή θα με κλείσουν. Κακομοίρα μου, πρόσεξε! Να τη λες αδελφή και να τη φροντίζεις σαν αδελφή. Από δω και πέρα μόνες οι τρεις μας θα ζήσουμε».
Με πρώτες ύλες παρμένες από την Ιστορία και τις προφορικές μαρτυρίες στήνεται μια αφηγηματική γέφυρα για να ενώσει μυθοπλαστικά τη μαρτυρική γη της Ιωνίας με τη Νέα Ιωνία του Βόλου μέσα από το προσωπικό δράμα της Ελένης. Από την αποβάθρα της Σμύρνης το 1922, στην προσφυγιά, στα καπνομάγαζα, στην Κατοχή, στην εξορία στο νησί Τρίκερι, στο μεροκάματο, έως τις 18 Οκτωβρίου 1981. «Παιδιά της ομίχλης» είναι τα παιδιά των προσφύγων, τα παιδιά των διωχθέντων στον εμφύλιο, αλλά και ο κάθε ανώνυμος ηττημένος ενήλικας της κοινωνίας που διαμορφώνουν οι ανισομέρειες και οι εκτροπές της Δημοκρατίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το