Πολιτισμός

Αφιερωμένος στον Γ. Μουγογιάννη ο νέος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών

mougogiannis
Παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο Σαράτση του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο νέος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών με αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη.

Με τρία χρόνια καθυστέρησης, λόγω οικονομικών δυσκολιών, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών εκπληρώνει τη βασική και πάγια επιδίωξή της με την έκδοση του 19ου τόμου του επιστημονικού της οργάνου, του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών. Η έκδοση κατέστη δυνατή χάρις στην ευγενική προσφορά του ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» και ιδιαίτερα στην πρόεδρό του κ. Κατερίνα Μιλτιάδη Πορφυρογένη, η οποία στήριξε οικονομικά την προσπάθεια.

Ο 19ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, ο οποίος συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα ακριβώς χρόνων από τον Οκτώβριο του 1964 που ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ίδρυση της Εταιρείας, είναι αφιερωμένος σε μια εξέχουσα μορφή των βολιώτικων Γραμμάτων, στο συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Μουγογιάννη, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου 2014.

Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμα πέντε μελέτες, οι οποίες αναφέρονται σε προσωπικότητες που έζησαν στο Βόλο ή είχαν σχέση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο διδάκτορας Λατινικής Φιλολογίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παππάς αναφέρεται στον πανεπιστήμονα λόγιο Δανιήλ Φιλιππίδη, που γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου.

Ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρος Βαρελάς αναφέρεται στο βολιώτη πολιτικό Κωστή Τοπάλη, προβάλλοντας σημαντικές πτυχές της δράσης του και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω έρευνες.

Ο συγγραφέας και ιστορικός των σιδηροδρόμων Κώστας Ανδρουλιδάκης αναφέρεται διεξοδικά στον Κώστα Μαυρουδή, τον πρώτο δάσκαλο του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο. Η σημαντική μελέτη του Κ. Ανδρουλιδάκη φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία για τον Μαυρουδή, τα οποία η τεράστια βιβλιογραφία για τον Ντε Κίρικο αγνοεί.

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρ. Χαρίτος παρουσιάζει την προσωπογραφία της πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Πηνελόπης Χρηστάκου (1878-1951), η οποία υπήρξε η πέμπτη κατά σειρά ελληνίδα φοιτήτρια και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονός που την κατατάσσει στις πρωτοπόρες γυναίκες της εποχής της.

Ο διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Γιώργος Κοντομήτρος αναφέρεται στη σπουδαία και πρωτοπόρο λογία και παιδαγωγό Μαρία Αμαριώτου (1897-1997), η οποία με τις ευρύτατες σπουδές της στη Γερμανία και το πλούσιο συγγραφικό της έργο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και καταξίωσης στους πνευματικούς κύκλους της Αθήνας.

Τον τόμο επιμελήθηκε ο Γιώργος Κοντομήτρος, ενώ τον συντονισμό της ύλης είχε η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου. Επιστημονικοί συνεργάτες ήταν ο Κώστας Λιάπης και ο Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το