Πολιτισμός

Αφιερωμένο στον Θεόφιλο το Ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών που παρουσιάστηκε χθες 

Παρουσιάστηκε χθες το Ημερολόγιο του 2019 της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή. Το φετινό Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στη δράση του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στον Βόλο και το Πήλιο.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλαίσθητο Ημερολόγιο διακοσίων δέκα σελίδων, έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στη χορηγία του συντοπίτη ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γεωργίου Γκέκου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Το Ημερολόγιο πλαισιώνεται από μία εξαιρετική μελέτη του Δημήτρη Παλιούρα, που πολύ κατατοπιστικά παρακολουθεί την πορεία του Θεόφιλου από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, όπως και την επάνοδο στη Μυτιλήνη. Βέβαια το κύριο βάρος πέφτει στον Βόλο και το Πήλιο και παρουσιάζονται πολλά έργα του ζωγράφου. Πολλά αποπνέουν μία πολύ ενδιαφέρουσα αυθεντικότητα, καθώς καταγράφονται τα βήματα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για την αποκατάστασή τους και τη διάσωσή τους. Το κείμενο πλαισιώνεται από πλήθος φωτογραφιών – έργων του Θεόφιλου, που καθιστούν το Ημερολόγιο συλλεκτικό.

Η κ. Ασπασία Ντίνα, αρχαιολόγος, επί τιμή διευθύντρια της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τόνισε ότι το Ημερολόγιο είναι συλλεκτικό και αποτελεί το τρίτο κατά σειρά που εκδίδεται. «Το πρώτο Ημερολόγιο που εκδόθηκε για το έτος 2017 ήταν αφιερωμένο στον Νικόλαο Χριστόπουλο, το δεύτερο για το 2018 ήταν αφιερωμένο στον Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ενώ το φετινό είναι αφιερωμένο στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του στον Βόλο και το Πήλιο».
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παλιούρας, επί τιμή διευθυντής της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, επισήμανε πως «στο Ημερολόγιο αναφέρεται το πέρασμα του Θεόφιλου από το 1897 που βρέθηκε στον Βόλο μέχρι το 1927 που έφυγε, όλη η διαδρομή του από τις Μηλιές, Άνω Λεχώνια, Βόλο, Ανακασιά».

Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο του Θεόφιλου είναι τεράστιο, αναγνωρισμένο διεθνώς, ενώ έχουν γραφτεί και δημοσιευτεί 4-5 διδακτορικά από μελετητές.
Να σημειωθεί πως η κ. Ασπασία Ντίνα στην ομιλία της αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του Θεόφιλου και στην περίοδο που έζησε στη Σμύρνη, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Παλιούρας αναφέρθηκε στο έργο του Θεόφιλου στον Βόλο και το Πήλιο. Η κ. Πόπη Μπαχαριά – Καραθανάση παρουσίασε και ανέλυσε δύο εικόνες του Θεόφιλου από ιδιωτική συλλογή, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κ. Ροσσάνα Πώποτα.
Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την πρόεδρο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου και τον Δημήτρη Παλιούρα, ενώ η φιλολογική από τον γραμματέα κ. Γιώργο Κοντομήτρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το