Πολιτισμός

Αφιερωματικός τόμος «Τα δεκάχρονα του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων – Η βιβλιακή παραγωγή των μελών»

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) συμπληρώνει το έτος που διανύουμε μία δεκαετία ζωής, με συνεχή και δημιουργική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, με διοργανώσεις εκδηλώσεων, αφιερωμάτων, βιβλιοπαρουσιάσεων, εκδόσεις εντύπων και βιβλίων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων προς τιμήν των Μαγνησιωτών συγγραφέων.
Η ιδέα για την ίδρυση του Κέντρου ξεκίνησε από συζητήσεις μεταξύ του ομότιμου καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου και του λαογράφου Κώστα Λιάπη, αείμνηστου πια, για την ανάγκη της ύπαρξης ενός φορέα που θα στηρίζει, θα αναδεικνύει και θα προωθεί το βιβλίο των Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Το ΚΕΒΙΜΑΣΥ ιδρύθηκε το 2013 με ιδρυτικά μέλη συγγραφείς, ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτισμού και γενικότερα φίλους του βιβλίου.
Μετά από εκλογές το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε από τους Αναγνωστόπουλο Βασίλη (πρόεδρο), Λιάπη Κώστα (ταμία), Κούγιαλη Γιώτα (γεν. γραμματέα), Μητσάκη Βασίλη και Μπάστα Μιχάλη (μέλη).
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το ΚΕΒΙΜΑΣΥ εδραίωσε τη θέση του ως ένας φορέας που τιμά και στηρίζει, πότε αυτόνομα πότε σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, το μαγνησιώτικο βιβλίο και τον πολιτισμό.

Ενδεικτικά, στις 24-30 Οκτωβρίου 2016 οργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η 1η Έκθεση Μαγνησιώτικου Βιβλίου με κύριο σκοπό να παρουσιαστεί και να γίνει γνωστή σε μικρούς και μεγάλους η σύγχρονη, αλλά και η παλαιότερη βιβλιακή παραγωγή, η οποία στηριζόταν με δύο παράλληλες εκδηλώσεις: Παρουσίαση Βολιωτών συγγραφέων για παιδιά, όσων πρωτοεμφανίστηκαν την τελευταία πενταετία και bazzar βιβλίων υπέρ του Γηροκομείου Βόλου.
Τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίζεται η έκδοση Ανθολογίας Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Ο τόμος «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» διανεμήθηκε δωρεάν στις σχολικές βιβλιοθήκες των σχολείων του Νομού Μαγνησίας, από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.
Ακολουθούν ο αφιερωματικός τόμος για τα διακόσια χρόνια της επανάστασης του Εικοσιένα, με τίτλο «Επιβιώσεις του Εικοσιένα σε γραπτά κείμενα συγγραφέων της Μαγνησίας», Βόλος, 2021 και ο τόμος για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022: Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», με εικονογράφηση του Γιάννη Κονταξή, Βόλος, 2022.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από την ίδρυσή του το Κέντρο εξέδωσε αφιερωματικό τόμο με τίτλο «Τα δεκάχρονα του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων – Η βιβλιακή παραγωγή των μελών», το οποίο θα παρουσιαστεί σε εορταστική εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ) στις 7 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 7 μ.μ. με ομιλητές τη Μαρίτα Παπαρούση, πρόεδρο του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας, και τον Πασχάλη Δήμου, σύμβουλο Εκπαίδευσης Π.Ε. Μαγνησίας. Θα συντονίζει η Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα. Θα απονεμηθεί πλακέτα στο ιδρυτικό μέλος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ Βασίλη Μητσάκη, ο οποίος υπήρξε και μέλος του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου
Από το ΚΕΒΙΜΑΣΥ έγιναν επίσης οι αφιερωματικές εκδόσεις: «Ιάσων Ευαγγέλου – Προσεγγίσεις στο λογοτεχνικό έργο του» (2015, «Τιμή στον Κώστα Λιάπη» (2016), «Το λογοτεχνικό έργο του Ηλία Λεφούση» (2016), «Γιώργος Θωμάς, Εκπαιδευτικός – Ερευνητής – συγγραφέας» (2017), «Απόστολος Δ. Παπαθανασίου, Ερευνητής Μεσαιωνικής Μαγνησιακής Ιστορίας» (2018).

Η πορεία του ΚΕΒΙΜΑΣΥ κατά τη δεκαετία που κύλησε από την έναρξη της λειτουργίας του (2013) μέχρι σήμερα, υπήρξε επιτυχής και ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που ζήσαμε ως κοινωνία. Ασφαλώς το αρχικό όραμα για την ανάδειξη του μαγνησιώτικου βιβλίου λειτούργησε με επιτυχία τόσο με την εγγραφή δεκάδων μελών στο Σωματείο – συγγραφέων και απλώς βιβλιόφιλων συμπολιτών – όσο και με την ουσιαστική συμμετοχή του Κέντρου στα πνευματικά δρώμενα του Βόλου (βιβλιοπαρουσιάσεις, τιμητικά αφιερώματα, ομιλίες, εκδόσεις κ.ά.), με αποτέλεσμα να κερδίσει τη θετική και χρήσιμη έξωθεν μαρτυρία, μια πολύτιμη αποδοχή όχι μόνο εκ μέρους των ομότεχνων, αλλά και εκ μέρους της βολιώτικης κοινωνίας.
Ωστόσο υπάρχουν στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και σε αυτούς επικεντρώνει τις περαιτέρω προσπάθειες. Σε απόλυτη προτεραιότητα είναι το πρόβλημα της μόνιμης στέγης του Σωματείου, που πλέον κρίνεται απαραίτητη για να επιτύχει πιο πολλούς στο μέλλον πολιτιστικούς καρπούς.
Στα σχέδιά του είναι και η οργάνωση της 2ης Έκθεσης Παμμαγνησιώτικου Βιβλίου και άλλες ιδέες που θα υπηρετούν στόχους ευρύτερους για το μαγνησιώτικο βιβλίο, τους συγγραφείς, τους διαγωνισμούς, μελέτες κ.λπ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται – Ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν

Στο τέλος του Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η 3η διμηνιαία δόση του 2024 αναφορικά με το επίδομα παιδιού,…

17 Ιουνίου 2024

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Με 16 θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδριάζει την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 16.00 στο Νέο Διοικητήριο…

17 Ιουνίου 2024

Γιώργος Μαζωνάκης: Έστειλε εξώδικο στην αδερφή του και έβγαλε ανακοίνωση εναντίον της

Με μια ανακοίνωση - φωτιά ο Γιώργος Μαζωνάκης επέλεξε να συνεχίσει την υπόθεση της δικαστικής…

17 Ιουνίου 2024

Δικτύωση του ΚΗΦΗ Αγριάς του Δήμου Βόλου με το Κλιμάκιο Υποστήριξης Πλημμυροπαθών για τον νομό Μαγνησίας

Με στόχο τη δικτύωση συναντήθηκαν προσωπικό του ΚΗΦΗ Αγριάς και του Κλιμακίου Υποστήριξης Πλημμυροπαθών για…

17 Ιουνίου 2024

Πέλλα: Έρευνα μετά την καταγγελία 11χρονης για απόπειρα απαγωγής

Αστυνομικές έρευνες προκάλεσε η καταγγελία μίας 11χρονης στην Πέλλα, σύμφωνα με την οποία, άγνωστοι την…

17 Ιουνίου 2024

«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει»: Συγκλονίζει η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα

Νέα στοιχεία για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα ήρθαν στο…

17 Ιουνίου 2024