Πολιτισμός

Αφιερωματική μονογραφία στην Τασούλα Γυφτογιάννη από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στον κήπο του Ξενία Βόλου η επετειακή μονογραφία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία είναι αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821. Η αφιερωματική αυτή μονογραφία έχει τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη» και αποτελεί μια δίπτυχη δράση, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό και τον αναστοχασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μεταξύ άλλων σχεδίασε με ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Η δράση αυτή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού, κατά πρώτον αφορά στην επετειακή μονογραφία-αφιερωμένη εν γένει στις ηρωίδες του 1821 εστιάζοντας στην Τασούλα Γυφτογιάννη, μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μιας γυναίκας, η οποία εκπροσωπεί επάξια τον γυναικείο ηρωισμό και η συμμετοχή της στην Επανάσταση καταγράφεται ανεκτίμητη, όπως και πολλών ακόμη γυναικών είτε πρόκειται για Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες» και «εξοδίτισσες» είτε για ηρωίδες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, που η δράση τους δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί.

Το επετειακό αφιέρωμα του Λ.Ε.Β., κατά δεύτερον, συνοδεύεται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα. To πρόγραμμα απευθύνεται και στις δυο σχολικές βαθμίδες και θα υλοποιηθεί με τη νέα εκπαιδευτική περίοδο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η δε έκδοση θα δωρηθεί σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας και του Μεσολογγίου.

Η παρουσίαση της μονογραφίας έγινε από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τη συγγραφέα Μαρία Σπανού.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του ΛΕΒ η κ. Μαρία Σπανού τόνισε πως «σκιαγραφήσαμε την αφανή ηρωίδα Τασούλα Γυφτογιάννη, που το μερτικό της δράσης της δεν βάρυνε όπως έπρεπε. Άγουρο κορίτσι έζησε τα αιματοβαμμένα γεγονότα και φορώντας αντρίκια φορεσιά όρμησε στην έξοδο συμμετέχοντας στον «χαλασμό». Προσπαθήσαμε με τη δράση μας αυτή να φωτίσουμε αμυδρά την ηρωίδα Τασούλα Γυφτογιάννη, καθώς δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση της. Ευχαριστούμε την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής για τη χορηγία και την ένταξη της εκδήλωσης στο πρόγραμμα, αλλά και εκείνης που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο. Είναι τιμή μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Μπακαδήμα, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αιτωλοακαρνανίας, η οποία έχει συγγράψει και το εισαγωγικό κείμενο στην εν λόγω έκδοση. Απήγγειλε ο σκηνοθέτης Γιάννης Τράντας, ενώ προβλήθηκε ολιγόλεπτο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Η νύχτα της Εξόδου – Το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία πόλη» (Polis Production 2021). Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: ΜΕΤΚΑ-MYΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Γιώργος Γκέκος, Αντώνης Γκρέκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το