Πολιτισμός

Αφιέρωμα του «Κοινού των Μαγνήτων» στον Τζίρτζιο Ντε Κίρικο

Το Κοινόν των Μαγνήτων, το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο, αφιερώνει την φετινή κεντρική εκδήλωση του στον Τζόρτζιο ντε Κίρικο, τον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 130 έτη απο τη γέννηση του στο Βόλο και τα 40 έτη από το θάνατο του στη Ρώμη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018, ώρα 20:15, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι το μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, Elena Lydia Scipioni, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, με έδρα τη Ρώμη. με θέμα « Τζόρτζιο ντε Κίρικο : σκεπτόμενος με εικόνες ή αναπαραστάσεις»

Η ομιλήτρια αναλύει τις σκέψεις του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο περί εικόνων και αναπαραστάσεων δίνοντας ορισμένα παραδείγματα έργων του συγκριτικά με έργα άλλων καλλιτεχνών, ερμηνεύοντας τον ιδιαίτερο και πρωτότυπο χαρακτήρα της μεταφυσικής ζωγραφικής του. Οι σκέψεις αυτές ξεπερνούν το πεδίο της ζωγραφικής και επεκτείνονται στον χώρο του θεάτρου και του κινηματόγραφου. (Η ομιλία θα δοθεί στην αγγλική, με ελληνική μετάφραση)
Για διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του Ντε Κίρικο θα μιλήσουν επίσης δύο άλλα μέλη του Κοινού των Μανήτων, ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Παντελοδήμος με θέμα «Ο Βόλος και ο Ντε Κίρικο: τα μικρά χρόνια ενός μεγάλου» και η Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός τέχνης, Δρ. κοινωνιολογίας της τέχνης, με θέμα «Ο Ντε Κίρικο στο πέρασμα των αιώνων »
Ποίημα για τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, που έγραψε το μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, Νίκος Αλεξίου, θα απαγγείλει η ηθοποιός Μαρία Μαργαρίτη

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε ο Δ/ντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου κ. Ανδρέας Μιμαίος, με την υψίφωνο, Σύλβια Τσιμπανάκου, την οποία συνοδεύει η πιανίστα Αννίτα Λεφάκη.
Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια και έργα συνθετών που μνημονεύουν τα δύο αδέλφια Ντε Κίρικο,Τζόρτζιο και Ανδρέα-Αλμπέρτο, στις αναμνήσεις τους, μεταξύ των οποίων και του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου Σπυρίδωνα Σαμάρα, που ήταν ο δάσκαλος μουσικής του μικρού αδελφού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, την Τετάρτη, 1 Αυγούστου, ώρα 20 15 με είσοδο ελεύθερη .

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί βραβείο στην Αικατερίνη Ι. Πέτρου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για έκτο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του νομού Μαγνησίας, από το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας KYNAN PHARMA, με έδρα το Λος Άντζελες, συνοδευόμενο από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.

Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ, ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΒΑΡΙΣΤΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ
Έκθεση φωτογραφιών με σχέδια του Εβάριστο Ντε Κίρικο από το αρχείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018 στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου και θα παρουσιαστεί από τον κ. Γιώργο Αποστολέρη, σταθμάρχη του ΟΣΕ Βόλου.
Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει έκθεση των σχεδίων του Εβαρίστο και της γαλλοϊταλικής εταιρείας του σε φωτογραφικές αναπαραγωγές, που ανήκουν στο αρχείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Φωτογραφίες, κείμενα και άλλα ντοκουμέντα καταδεικνύουν το εύρος της δραστηριότητας του Εβαρίστο αλλά και τη σχέση του και επιρροή που άσκησαν στο καλλιτεχνικό έργο του υιού του Τζόρτζιο .
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από τη Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος- Σταθμός Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»
Το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: 2 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας : 10.00 –13.00 και 19.00-21.00, καθημερινά (εκτός 16 και 17 Αυγούστου)

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το