Πολιτισμός

Αφιέρωμα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στη μητέρα – Μικροί χορευτές «ύμνησαν» το ρόλο της μάνας

lev 2

«Της μάνας η καρδιά…» χτύπησε στη παράσταση των παιδικών χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, την περασμένη Παρασκευή 20 Μαΐου, αναδεικνύοντας τη θέση της μάνας στη λαϊκή παράδοση των Ελλήνων και την αναφορά της στα δημοτικά τραγούδια που καταγράφεται όλο το μεγαλείο της προσφοράς της: η παρηγοριά, η βοήθεια, η στήριξη, η σοφία, η συμβουλή της, η αυτοθυσία της.

Στην παράσταση, συμμετείχαν μόνον οι μικροί χορευτές του Λ.Ε.Β., ηλικίας 5-11 ετών, οι οποίοι αφιέρωσαν στη ”μανούλα” τους όλη την καλλιτεχνική τους έμπνευση για τον ορισμό της μάνας. Το αφιέρωμα πρόβαλλε μια άλλη διάσταση της γιορτής της μητέρας που καθιερώθηκε να γιορτάζεται πάντα στα μέσα του Μάη και πέρασε στα παιδιά το μήνυμα πως η μάνα είναι ιερό σύμβολο για τους Έλληνες, στυλοβάτης της οικογένειας σε όλους τους αγώνες της για επιβίωση, ιδιαίτερα στην ναυτική και αγροτική οικογένεια όπου ο άνδρας απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα. Νοικοκυρά, παιδαγωγός, η εργαζόμενη μάνα είναι μια ηρωίδα χωρίς βραβεία και μετάλλια. Αιώνια λυρική πηγή ζωής και καλοσύνης, στηρίζει και υπομένει με αφοσίωση και της οφείλεται απέραντη εκτίμηση για το έργο της με πραγματική βοήθεια και κυρίως κατανόηση, για της στιγμές που χάνει τις ”υπερφυσικές” της δυνάμεις.

lev 3
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Βασίλης Αγροκώστας που εξέπληξε και συγκίνησε τους θεατές τραγουδώντας μοναδικά τα τραγούδια, ”μια μάνα που ‘χει ένα γιό” και ”η μάνα ειν’ κρύο νερό’, ενώ τα μέλη της χορευτικής ομάδας του Λ.Ε.Β, Αρετή και Μαρία Κατσαγεωργίου σε μια εντυπωσιακή παρουσία με το τραγούδι” της μάνας η καρδιά” και τα θρακιώτικα ”το Μαργούδι κι ο Αλεξαντρής, θα τραγουδήσω αγαληνά».
Την παράσταση άνοιξε με το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου της παράστασης, η Αρετή Κατσαγεωργίου και ακολούθησε η αφήγηση του αντίστοιχου λαϊκού παραμυθιού από την Μάρω Αισώπου, εκπαιδευτική υπεύθυνη του εργαστηρίου παραμυθιού στο Λ.Ε.Β και έκλεισε με τους χορούς του Πόντου «τικ», «σέρα» και «κοτσαγκέλ» από μέλη της ανδρικής ομάδας. Ταχταρίσματα της Μ. Ασίας απέδωσε η Αντιγόνη Ιωάννου, η οποία συνόδευσε στο τραγούδι και τα παιδιά της ομάδας πηλιορείτικων χορών. Στην παράσταση παρευρέθηκε ο Γιάννης Πραντσίδης, υπεύθυνος των χορευτικών ομάδων εμφανίσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

lev 1
Περήφανοι και συγκινημένοι αισθάνθηκαν εκτός από τούς γονείς και οι δάσκαλοι των χορευτικών ομάδων: Θανάσης Μπέας, Άννα Κουτσελίνη και Αντιγόνη Ιωάννου για την εξαιρετική προσπάθεια των μικρών παιδιών αλλά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το