Πολιτισμός

Αφιέρωμα στους Βλάχους από το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας

010

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας (Κ.Λ.Ε.Μ.) την Κυριακή 14 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας , η οποία σηματοδότησε και τη λήξη της φετινής χρονιάς για το ΚΛΕΜ. Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στους Βλάχους του Μετσόβου, της Βέροιας, του Σέσκλου και των Σερρών, δεδομένου ότι η παρουσία των Βλάχων εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία.

Εμπνευστής και ψυχή της εκδήλωσης υπήρξε ο χοροδιδάσκαλος κ. Μπάμπης Μούτσελος, ο οποίος είναι ο δημιουργός του ΚΛΕΜ και οποίος ακούραστα και αδιάκοπα εμπνέει και διδάσκει στα μέλη του ΚΛΕΜ  ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, μετά από πολυετείς μελέτες και  λεπτομερείς καταγραφές, με τις οποίες ο ίδιος έχει ασχοληθεί σεβόμενος πάντα την ιστορία αλλά και τις μαρτυρίες των απλών ανθρώπων.

Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν εκτός από το διοικητικό συμβούλιο, πολλά μέλη αλλά και φίλοι του ΚΛΕΜ, οι οποίοι προσέφεραν ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Τους χορούς και τα τραγούδια συνόδευαν καταξιωμένοι στο είδος τους μουσικοί, οι οποίοι είχαν κληθεί ειδικά, προκειμένου να πλαισιώσουν την μουσικοχορευτική παράσταση.

000

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του κ. Μιχάλη Τρίτου, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφερόταν στην προέλευση, την ονομασία και την πορεία των Βλάχων από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα. Στην ομιλία του ο κ. Τρίτος τόνισε την ελληνική καταγωγή των Βλάχων, γεγονός που είναι ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο όπως επίσης την προσήλωση των βλαχόφωνων στο ιστορικό και μεταφυσικό μέγεθος της Ορθοδοξίας , η οποία εκφράσθηκε διαχρονικά με τη δυναμική αντίθεση τους σε κάθε μορφής θρησκευτικής και εθνικής προπαγάνδας.

Σύντομη αναφορά στους Βλάχους έγινε και από κ. Θανάση Μπέα,

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε άτομα που συνέβαλαν στην καταγραφή της βλάχικης πολιτισμικής δημιουργίας και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσφέρουν στη διατήρηση και διάδοση της.

 Ακολούθησαν προβολές και βίντεο σχετικά με τους Βλάχους του Μετσόβου, της Βέροιας, του Σέσκλου και των Σερρών και τέλος παρου- σιάστηκαν αντίστοιχοι χοροί και τραγούδια .

Το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας  παρουσίασε 3 ομάδες χορευτών, οι οποίοι χόρεψαν και τραγούδησαν στην ελληνική και τη βλαχική χορούς από το Μέτσοβο, τη Βέροια και τις Σέρρες ντυμένοι με τις εντυπωσιακές τοπικές παραδοσιακές στολές. Συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σέσκλου, η χορευτική ομάδα του οποίου αποτελούνταν από νέους χορευτές κα χορεύτριες, που παρουσίασαν τοπικούς βλάχικους χορούς και απέσπασαν θετικά σχόλια .

Όλες οι χορευτικές ομάδες, κατά κοινή ομολογία, απέδωσαν εξαιρετικά και χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τους πολλούς και ευαισθητοποιημένους με τη λαϊκή παράδοση συμπολίτες μας που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το