Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Μπετόβεν από το Μουσικό Σχολείο Βόλου

Δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες της κλασικής μουσικής, του Λ.Β.Μπετόβεν, διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Βόλου το Σάββατο 6 Απριλίου και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 8.00μμ στην αίθουσα συναυλιών του σχολείου. Οι δύο διαφορετικές συναυλίες, υπεύθυνες οργάνωσης των οποίων είναι οι καθηγήτριες Ειρήνη Κουτσαυλή, Ελένη Παπαθανασίου και Άννα- Μαρία Κουτσιρίμπα, με ξεχωριστό πρόγραμμα αλλά με κοινό άξονα την έξοχη μουσική του Γερμανού συνθέτη διατηρούν τον αμιγή εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Επίσης συμμετέχουν οι καθηγητές Ιωάννα Πετρούτσου, Ηλίας Στασινός, Γεώργιος Γιάτσος, Δέσποινα Μάργαρη, Δέσποινα Λουκίδου, Ρωξάνη Γιαρέντη, Θωμάς Οικονόμου και Μαρία Μαλισιόβα.

Το έργο του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν παραμένει από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι σήμερα ακλόνητο στην κορυφή της τέχνης των ήχων. Κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αμφισβητήσει την αξία των πονημάτων του. Η μουσική του λατρεύτηκε και λατρεύεται ομόφωνα τόσο από τους εκλεκτούς όσο και από τους πληβείους του πνεύματος. Η μοναδικότητα αυτή του Γερμανού συνθέτη δεν είναι αναίτια. Ήταν αυτός που πρώτος αντιτάχθηκε στην αναγκαιότητα του κλασικισμού, ήταν αυτός που αντέστρεψε στη μουσική την ιεράρχηση της λογικής και του συναισθήματος.

Η μουσική του θρεμμένη με τις παρορμητικές τάσεις μιας φλογερής ιδιοσυγκρασίας πυροδότησε την αισθητική που έμελλε να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον 19ο αιώνα. Ο μουσικός ρομαντισμός είδε τη γέννηση του να εκκρίνεται από τη δική του ακάματη γραφίδα .Η μουσική του αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ευτυχισμένο δοκίμιο πλασμένο από ένα δυστυχισμένο άνθρωπο. Στην απόγνωση την οποία του προκάλεσε το ανέφικτο των συναισθηματικών του επιθυμιών, προστέθηκε το ψυχικό άλγος από την επίγνωση της επερχόμενης ολοκληρωτικής κώφωσης. Η αδυναμία του να ακούσει τους ήχους της φύσης, τους ήχους της ζωής, τους ήχους της δικής του μουσικής δεν τον εμπόδισε να συντάξει τα πολύτιμα έργα του με εξαίσιους μουσικούς στοχασμούς, των οποίων η προέλευση πρέπει να αναζητηθεί πέραν της ανθρώπινης φαντασίας. Δικαίως τον αποκαλούν «Τιτάνα της Μουσικής».

Το Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μαθητική συναυλία που περιλαμβάνει έργα του όπως βαλς, γερμανικούς χορούς, σονατίνες, παραλλαγές, ροντό, γνωστές σονάτες του στο πιάνο (υπό το σεληνόφως, παθητική), ντουέτο για τσέλο-πιάνο. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την 5η συμφωνία για 2 πιάνα-8 χέρια.
Την Κυριακή 7 Απριλίου τη συναυλία θα ανοίξει η συμφωνική ορχήστρα σε συνεργασία με τη μικτή χορωδία ευρωπαϊκής μουσικής και ευρωπαϊκή χορωδία ομοίων φωνών σε αποσπάσματα από συμφωνίες .Θα ακολουθήσει συναυλία καθηγητών με έργα για τσέλο-πιάνο «12 παραλλαγές Ιούδας Μακκαβαίος», το 3ο κοντσέρτο για πιάνο, εισαγωγή «’Εγκμοντ» για 2 πιάνα-8 χέρια και το πρόγραμμα θα κλείσει με το 3ο μέρος από τη σονάτα «Καταιγίδα».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το