Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό – ποιητή Άλκη Αλκαίο στην Παλαιά Ηλεκτρική

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου συνεχίζουν τον κύκλο αφιερωμάτων σε καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Στις 6 Μαρτίου 2017, ημέρα Δευτέρα στις 8 μ.μ στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής προγραμματίζουν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό – ποιητή Άλκη Αλκαίο.
Η παρουσία του Άλκη Αλκαίου ( Βαγγέλης Λιάρος) άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. Στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα έφερε ένα νέο λόγο έξω απ’ τα τετριμμένα και προκατασκευασμένα. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή του τραγουδιού μας. Η ματιά του πάντρεψε μαεστρικά και με προσωπικό χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές θεματικές δίχως να ξεριζώνεται απ’ την νεοελληνική κουλτούρα, την καθημερινότητα, τα ζητούμενα και τα θέλω των πολλών, χωρίς όμως να καταντά και δέσμιός τους. Προνόμιο των χαρισματικών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε πλήθος ποιημάτων και γνωστών τραγουδιών όπως το Ερωτικό (Με μια πιρόγα), το Κακόηθες, Μελάνωμα, την Ρόζα… Βασικός του συνεργάτης υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Μπάμπης Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μάριος Τόκας . Στις αρχές της καριέρας του ο Αλκαίος έδωσε με το τραγούδι “Φλεβάρης 1848” το ισχυρό διεθνιστικό του στίγμα, τις αριστερές του καταβολές και την επιρροή του από τα επικά οράματα ποιητών όπως ο Πάμπλο Νερούδα.
Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας όπου μεγάλωσε και αγάπησε. Εμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα το 1967 με το δοκίμιο «Κώστας Καρυωτάκης – ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε». Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίσθηκε το 1978, στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Τα τραγούδια της λευτεριάς» γράφοντας στίχους στο τραγούδι «Φλεβάρης 1948». Τέσσερα χρόνια αργότερα στο «Εμπάργκο» η μοναδική σύμπνοια του συνθέτη και του στιχουργού θα ξετυλίξει μεστά τον πλούτο της.

Σχετικά με την καταγωγή του σε επιστολή του προς το Σύλλογο Παργινών Αθήνας ο ίδιος αναφέρει: «Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός. Την Πάργα άλλωστε “περιέχουν” όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά (είναι η “Άνοιξη της Πάργας”), γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου και η Ιθάκη μου». Ο Άλκης Αλκαίος σπούδασε Νομική. Τα χρόνια της Χούντας συνελήφθη και υπέστη για μήνες φρικτά βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που οξύνθηκαν στα χρόνια λόγω και ενός αυτοάνοσου που του παρουσιάστηκε.
Ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Άλκη Αλκαίο: «Δεκάδες υψηλής αισθητικής στίχοι με κάνουν να πιστεύω ότι ο Άλκης Αλκαίος ήταν ένας Ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Εξαιρετικά πρωτότυπος, με τον χρόνο αναγνωρίσιμος -χαρακτηριστικό των μεγάλων δημιουργών – με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του. Αναγνωρίζεται μεν, αλλά με απρόβλεπτο τρόπο ανανεώνεται. Μιλάει για έρωτες θυελλώδεις, για έρωτες αδιέξοδους, μιλάει και προφητεύει τον αποκλεισμό της γενιάς μας. Γράφει στίχους – κλειδιά που ξεκλειδώνουν κι εκφράζουν τη δραματική συγκυρία, είτε πρόκειται για το Ατομικό, είτε πρόκειται για το Όλον. Οι στίχοι του αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί».
Το 1983 στη συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο ένα «Πρωινό τσιγάρο» με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου και τη μουσική του Νότη Μαυρουδή σκορπά ρίγη συγκίνησης στο κοινό. Έκτοτε το τραγούδι, κοινός τόπος, γνώρισε και γνωρίζει απανωτές επανεκτελέσεις. Οι δύσκολοι στίχοι του Αλκαίου μπαίνουν στα χείλη και τις καρδιές του κόσμου, αιχμαλωτίζουν τα συναισθήματα, ξυπνάνε μνήμες, καίνε το σήμερα. Τόσα πολλά φανερά, αλλά και όσα ακόμη αφανέρωτα μέσα σε τρεις στροφές.
Ο Άλκης Αλκαίος έφυγε 10 Δεκέμβρη του 2012 Θάφτηκε στην αγαπημένη του Πάργα, πόλη που συνδέθηκε μαζί της. Μένουν όμως τα τραγούδια του, οι σκέψεις, οι αλήθειες, οι αιχμές του, οι όμορφες αλλά και σπαρακτικές στιγμές του ενώ υπάρχει και ανέκδοτο υλικό του που αναμένεται να βγει στο φως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τίτλους του που «μιλούν» από μόνοι τους για το «ακωδικοποίητο» εύρος του χαρίσματός του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Πουλί σε δέντρο αρχοντικό», «Φύλλα αλκαλικά», «Βραδινές περιπολίες» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα, «Υπνόσακος» σε μουσική Μπάμπη Στόκα.
Στην εκδήλωση ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μέσω skype, θα αναφερθεί για τη πολυετή συνεργασία του με τον ποιητή, ενώ θα μιλήσει γιαυτόν η φιλόλογος Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχει ασχοληθεί μέσω της διατριβής της με το έργο του.
Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς έχουν επιμεληθεί οι : Φώτης Τάμπας , φωνή-κιθάρα, Μαρία Καργαδούρη φωνή, Τόλης Κόκκινος, πιάνο και Τάσος Μισοκέφαλος, μπουζούκι.
Τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το