Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στον Βόλο – Θα παρουσιαστεί το τελευταίο βιβλίο του “Άνδρες του αίματος”

Το τελευταίο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου, το μυθιστόρημα «Άνδρες του αίματος» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» θα παρουσιαστεί στο Βόλο, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου θα ερμηνεύσουν μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Λυδία Τασιού, Νάσια Βελέντζα και Ελευθερία Ασουμανάκη με υπεύθυνο τον Νίκο Χιώτογλου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Φίλιππος Ρέτσιος.

Απόσπασμα από το βιβλίο
Ακραιφνώς πολιτικό μυθιστόρημα οι Άνδρες του αίµατος, καθώς έχουµε σύνολα ανθρώπων ή µάλλον την ανθρωπότητα ολόκληρη που δοκιμάζεται μέσα σε ένα σατανικά τεχνουργημένο καθεστώς ελέγχου και λογοκρισίας, ώστε όσο αισθάνεται να απειλείται όποιος στρέφεται κατά της καθεστηκυίας τάξης άλλο τόσο να κινδυνεύει όποιος ναρκοθετεί την τάξη αυτή µε την κατά µόνας άσκησή του. Είναι πρωτοφανές πόσο μέσα σε ένα μυθιστόρημα που θα το χαρακτήριζε κανείς εύκολα αλληγορικό ή ως ένα μυθιστόρημα καταγγελίας, το καθετί λέγεται µε την πιο κυριολεκτική του σηµασία, ενώ η καταγγελία αποκτά τον πιο ακριβό της χαρακτήρα που δεν είναι άλλος από το να δείχνεις, όπως προσφυώς το αποτύπωσε στους ανεπανάληπτους στίχους του ο Μανόλης Αναγνωστάκης: «Ανάπηρος δείξε τα χέρια σου. Κρίνε για να κριθείς».

Από το επίµετρο του Θανάση Θ. Νιάρχου
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη στις 12 Μαρτίου 1938. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (2004). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του O καιρός των χρυσανθέμων (METAIXMIO, 2004). Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές (2006), Ο άνθρωπος στο πηγάδι (2008), Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα (2011), Φαρμακείον Εκστρατείας (2016), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ (2007). Επίσης το 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή Ο νοητός λύκος, καθώς και ο θεατρικός μονόλογος Ο γέρος χορευτής. Το 2013 εκδόθηκαν η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013 – Τα τραγούδια, καθώς και το χρονικό Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το 2018 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή Τα ομοιοκατάληκτα. Πέθανε στις 22 Ιουλίου του 2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το