Τοπικά

Αφιέρωμα στον ήρωα ανθυποπλοίαρχο Κυρ. Παπαδόπουλο για την Ημέρα του Μετανάστη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, που εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, η οποία ήταν αφιερωμένη στον ήρωα ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 11 του περασμένου Οκτωβρίου, από ανακοπή καρδιάς.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» σε συνεργασία με την Agape HELLAS, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και το Σωματείο «Περιχώρησις».
Συμμετείχαν το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Βόλου, Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στην Παιδόπολη «Αγία Σοφία», στην Αγριά Βόλου, καθώς και άλλες ανάλογες δομές φιλοξενίας προσφύγων που δραστηριοποιούνται στον Βόλο.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «πρόκειται για μία εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και θέλουμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι για εμάς ότι όλα αυτά τα χρόνια υποδεχόμαστε είτε τους πρόσφυγες είτε τους μετανάστες από την πλευρά της Εκκλησίας ως ζωντανές εικόνες του Θεού. Ακόμη με τον ελληνικό πολιτισμό, που έχουμε ως παράδοση, οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τις καλύτερες δυνατόν μνήμες από την πόλη μας, την περιοχή μας και τους ανθρώπους της».
Από την πλευρά του ο κ. Μελέτης Μελετιάδης, ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου, επισήμανε πως «η εκδήλωση είναι παρά πολύ σημαντική, αφού έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Σκοπός της είναι να τιμήσουμε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που έσωσε 5.000 πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου και έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα ανθρωπιάς σε όλους μας» για να καταλήξει: «Η Ελλάδα είναι δίπλα στον μετανάστη και τον πρόσφυγα και δίνουμε μαθήματα ανθρωπιάς στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια μικροί μετανάστες κατέθεσαν εμπειρίες και βιώματα από τη ζωή τους στην Ελλάδα, ενώ τραγούδησαν διάφορα τραγούδια των πατρίδων τους. Αμέσως μετά προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles».
Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με αντίστοιχη θεματική με συντελεστές τους Κώστα Γεδίκη, μπουζούκι – λαούτα, Κώστα Ζεμπίλα, φωνή, Ζαφείρη Κουκουσέλη, πιάνο – ακορντεόν, Κωστή Παλιογιάννη, κιθάρα, Φίλιππο Ρέτσιο, κοντραμπάσο, Ζωή Τζαλαβρέτα, φωνή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το