Πολιτισμός

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και στον Σταύρο Παντελίδη από τους «Ίωνες»

Τον άγνωστο, μοναχικό αλλά εξαίρετο Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη τιμά η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησία «Ίωνες» με αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Η εκδήλωση διοργανώνεται την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Για το έργο του τροβαδούρου και τον ρόλο του στην διαμόρφωση του Ρεμπέτικου θα μιλήσει ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης. Στη συναυλία που θα ακολουθήσει παίζουν και τραγουδούν: Βούλα Μπαντελά (τραγούδι και κρουστά), Σωτήρης Ζιργάνος (τραγούδι), Ζήσης Γεωργαλιός (κανονάκι), Κώστας Παπάς (κιθάρα), Ντόβας Περικλής (ούτι), Τάσος Λιλής (βιολί και μπουζούκι).
Συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα της Εστίας ”Ίωνες”, με υπεύθυνη την Μαρία Κατσιαρδάνη. Συντονίζει ο ταμίας της Εστίας Πασχάλης Δήμου.

Αστείρευτη η προίκα της Ιωνίας που, μετά την Μεγάλη Καταστροφή, προσφέρεται απλόχερα στη μητέρα πατρίδα. Παιδί της Σμύρνης και ο Σταύρος Παντελίδης δουλεύει την παράδοση στο έργο του, την παντρεύει με σύγχρονές του αναζητήσεις κι εμπνεύσεις, παίζει ο ίδιος στο πάλκο, δισκογραφεί όχι πολλά αλλά σπουδαία τραγούδια, που σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά, τα τραγουδάμε, μολονότι δεν βάζουμε στο μυαλό μας το δημιουργό τους.
Ο Σταύρος βλέπει το φως της ζωής το 1891, στη λαϊκή συνοικία του Αγίου Τρύφωνα και αργότερα μετακομίζει στο αρχοντόσπιτο της παντρεμένης αδελφής του, στην Μπέλα Βίστα. Σπουδάζει βυζαντινή και δυτική μουσική, γεγονός που πιστοποιείται από το ότι γράφει παρτιτούρες. Ο ευτυχισμένος βίος του δεν κρατά πολύ, διακόπτεται βίαια και παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς.

Η οικογένεια του Παντελίδη έρχεται στην Αθήνα και μένει στον Βύρωνα και στον Υμηττό. Ο Σταύρος, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα, ζει για δυο χρόνια στο Βόλο, όπου ανοίγει κουρείο (1926 – 1927). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, βρίσκει ξανά τις παλιές παρέες των φίλων μουσικών, που γλίτωσαν τη ζωή τους από τη φωτιά και συνεχίζει να διασκεδάζει μαζί τους τον κόσμο των προσφυγικών συνοικιών. Γύρω στα 1932 περνά στην δισκογραφία γράφοντας σημαντικά τραγούδια, που ερμηνεύουν οι δημοφιλέστεροι τραγουδιστές της εποχής. Πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1956.
Ο Σταύρος Παντελίδης είναι ανάμεσα στους τροβαδούρους που, διακριτικά και χαμηλότονα, προσθέτουν αισθητική αξία στο Ρεμπέτικο τραγούδι- και στην κατοπινή λαϊκή μας μουσική- το ακολουθούν στην πορεία του, μετουσιώνοντας την παράδοση του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το