Πολιτισμός

Αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Φάτση – Ποιητική και μουσική βραδιά για τα 20 χρόνια από την «αναχώρησή» του

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο γεμάτο από κόσμο καφέ-βιβλιοπωλείο Η Χάρτα από «Το Άσυλο των Ποιητών» η ποιητική και μουσική βραδιά αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του Γιάννη Φάτση με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την αναχώρησή του.

Η κ. Έλενα Ψαραλίδου, ποιήτρια, συνταξιούχος δικηγόρος, τόνισε ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκδήλωση είναι ένας φόρος τιμής που νομίζω ότι χρωστούμε ως άνθρωποι και ως πολίτες του Βόλου στον Γιάννη Φάτση, που «έφυγε» πριν 20 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1997».

Η ίδια σημείωσε πως «με συγκίνησε πάρα πολύ το ποιητικό του έργο, το οποίο ξαναέπιασα συμπτωματικά στα χέρια μου το καλοκαίρι, και κατάλαβα ότι πρέπει να το κάνουμε περισσότερο γνωστό από ό,τι είναι και στους νέους, γιατί μιλά για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου σε δύσκολες εποχές» για να συμπληρώσει: «Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να πιαστούμε από αυτό και επίσης του χρωστάμε, γιατί πάλεψε για τον Βόλο για να φέρει το Πανεπιστήμιο και για την καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Οπότε σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια βραδιά μνήμης για τον Γιάννη Φάτση».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Κόγκας, ενώ εισηγήτρια ήταν η Έλενα Ψαραλίδου. Απήγγειλαν: Σούλα Γάκη, Αστέρης Γκέκας, Βασίλης Κουτσιαρής, Μαρία Μπάνη, Ελευθερία Νικολίδου, Γιάννης Τράντας, Φίλιππος Τσούφης, Σταμούλης Φιλιππιτζής, Έλενα Ψαραλίδου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Αλέξης Βαγενάς και Γιάννης Καλαντζής.
Ο Γιάννης Φάτσης (1930-1997), ποιητής, δημοσιογράφος, πνευματικός άνθρωπος, γεννημένος στον Αλμυρό, έζησε στον Βόλο μέχρι το 1969, με ένα διάλειμμα σπουδών στη Νομική Αθηνών και φυλάκισής του στα Τρίκαλα και τη Λέρο από τη Χούντα από το 1967 μέχρι το 1969, κατόπιν καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση εξαιτίας ενός ποιήματος, του L147.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος αρχικά στις εφημερίδες του Βόλου, Θεσσαλία και Μαγνησία, και κατόπιν στις αθηναϊκές εφημερίδες Ακρόπολις, Βήμα και Νέα, ως ρεπόρτερ και πολιτικός συντάκτης. Πραγματοποίησε δημοσιογραφικές έρευνες για τη δολοφονία του Νικηφόρου Μανδηλαρά, για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για τον Αλέκο Παναγούλη, για τα βασανιστήρια της χούντας και έγραψε βιβλία πάνω στα ίδια θέματα. Το ποιητικό έργο του εξαπλώνεται από το 1960 μέχρι το 1972.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Κώστας Κόγκας και η εισηγήτρια Έλενα Ψαραλίδου
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το