Πολιτισμός

Αφιέρωμα στην ελληνική φορεσιά –  Παρουσιάστηκε η συλλογή της Ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων

Κατάμεστη από κόσμο ήταν χθες η αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου στην εκδήλωση-αφιέρωμα στην ελληνική φορεσιά, όπου παρουσιάστηκε η συλλογή της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και η εξηντάχρονη πορεία της.
Οι γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, πολύτιμοι θησαυροί της συλλογής του ΛΕΒ, παρουσιάστηκαν με τη βοήθεια της χορευτικής ομάδας και την ενδυματολογική επιμέλεια της Εφορείας Ιματιοθήκης (Καπουρνιώτη Άσπα – γενική έφορος και Δουλκέρογλου Κατερίνα, Κουτσελίνη Άννα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική, Τόπα Ελένη, Τέση Άνθη), ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Άννα Κουτσελίνη.


Σαράντα τρεις νέες και νέοι του χορευτικού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα της Ιματιοθήκης, σε μια εκδήλωση για να τιμηθούν και οι δωρητές της.
Το αφιέρωμα αυτό εντασσόταν στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων, ενταγμένων στην περιοδική έκθεση «της Μόδας …τα γυρίσματα» (έως 30 Ιουνίου 2018) που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.


Οι παραδοσιακές φορεσιές άρχισαν να διαμορφώνονται κατά τα μέσα του 18ου αιώνα και επέζησαν χρηστικά μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε κάποιες περιοχές, οι δε ανδρικές, που ήταν πάντα πιο απλές, εγκαταλείφθηκαν πρώτες. Το κλίμα, η γεωγραφική θέση, οι πηγές πρώτων υλών, τα ήθη, τα έθιμα, το εμπόριο, η μόνιμη και εποχική μετανάστευση είναι μερικοί παράγοντες που επηρέασαν την ενδυμασία, η οποία βεβαίως δέχτηκε και άλλου είδους επιδράσεις όπως η φαντασία, η προσωπική γυναικεία αίσθηση του ωραίου και του ταιριαστού.


Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μια αφάνταστη ποικιλία, ώστε σε κάθε επαρχία, κάθε πόλη, κάθε χωριό να συνυπάρχουν δύο ή και περισσότερες παραλλαγές. Η φορεσιά είναι πλέον μουσειακό είδος και προσκαλεί για μελέτη και ανάλυση καλλιτεχνικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος με ανεξάντλητες θεματικές, όπως η ποικιλία στα σχέδια, στα θέματα, στους συμβολισμούς, στις τεχνικές επεξεργασίας, στις επιρροές της, στους στολισμούς κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το