Πολιτισμός

Αφιέρωμα στην εγχώρια αστυνομική λογοτεχνία χθες στο Σπίρερ 

Αφιερωμένη στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία ήταν χθες το βράδυ η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του κτιρίου Σπίρερ, στον Βόλο, με τίτλο «Εγκλήματα στο Σπίρερ», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου και αφορούσε στην εγχώρια αστυνομική λογοτεχνία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι συγγραφείς Ευτυχία Γιαννάκη, Βαγγέλης Γιαννίσης και Κώστας Καλφόπουλος, ενώ συντόνισε η συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Χίλντα Παπαδημητρίου, όλοι καταξιωμένοι και πολυδιαβασμένοι συγγραφείς που ασχολούνται με την αστυνομική λογοτεχνία.

Η Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία. Γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα. Εργάστηκε για χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και ως σύμβουλος έργων πληροφορικής. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει δημιουργική γραφή.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μίσος», με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία (Ο Χορός των Νεκρών, Το Κάστρο, Η Σκιά, Η Γυναίκα του Ίσνταλ, Αμαρόκ), τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Αρθρογραφεί τακτικά για το true crime στο blog του.

Ο Κώστας Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αμβούργου. Διετέλεσε συνεργάτης της «Καθημερινής» (πολιτιστικό) και αρθρογραφεί στο The Books’ Journal. Έχει εκδώσει 3 αστυνομικές νουβέλες (η μία, μαζί με τον Ανδρέα Αποστολίδη) στις εκδόσεις Άγρα και πρόσφατα το δοκίμιο «Μικρό εγκώμιο του Αστυνομικού» (Νεφέλη).
Η Χίλντα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση από το 1994. Έχει επίσης αποδώσει στα ελληνικά κείμενα για τη σύγχρονη τέχνη (περιοδικό ART1), κείμενα για τον κινηματογράφο (εκδόσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ενώ έχει μεταφράσει κατάλογους εκθέσεων ζωγραφικής. Επίσης, έχει γράψει δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash, για τις εκδόσεις «Απόπειρα». Υπήρξε συνεργάτης μουσικών εντύπων (ZOO, Pop&Rock, Sonic) και είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού www.mic.gr.

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τη μεταφρασμένη αστυνομική λογοτεχνία με ομιλητές τους Ανδρέα Αποστολίδη, Αγγελική Βασιλάκου και Ασπασία Καμπύλη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Γρηγόρης Αζαριάδης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το