Πολιτισμός

Αφιέρωμα στη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη

Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση στη Ζαγορά, στο προαύλιο του Αρχοντικού Κωνσταντινίδη, στις 31 Ιουλίου και ώρα 20.00, με θέμα «Αφιέρωμα στη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη».
Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία», ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης
για τα προηγούμενα μυθιστορήματά της «Σκοτεινός Βαρδάρης» και «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» και η ίδια η Έλενα Χουζούρη που θα μιλήσει για το έργο της και θα διαβάσει αποσπάσματα.
Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για Έλληνες ποιητές και μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2004 με το μυθιστόρημα «Σκοτεινός Βαρδάρης» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (βραχεία λίστα) και υποψήφιο για το Βραβείο BALKANIKA 2006. Το 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Πατρίδα από βαμβάκι» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών, ενώ συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω. Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Δύο φορές αθώα» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο (βραχεία λίστα) και το βραβείο του περιοδικού Ο αναγνώστης (βραχεία λίστα) και το 2016 το μυθιστόρημα «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκης), Βραβείο Πεζογραφίας 2016 του περιοδικού Κλεψύδρα, καθώς και υποψήφιο (βραχεία λίστα) των λογοτεχνικών βραβείων για το Athens Prize for Literature. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία» κυκλοφόρησε το 2019 και είναι μια μελέτη σε δεύτερη επαυξημένη και αναθεωρημένη έκδοση (Επίκεντρο), με θέμα τις λογοτεχνικές σελίδες από το 1870 μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα. Η κ. Χουζούρη είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Εταιρείας Συγγραφέων, στο ΔΣ της οποίας έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το