Τοπικά

Αφιέρωμα στη Μαρία Κασσαβέτη – Eκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων για την Ημέρα της Γυναίκας

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός εξαιρετικού λευκώματος-βιβλίου, με τίτλο «Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, ένα εκθαμβωτικό φθινόπωρο» (εκδόσεις «Μέλισσα»). Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου ανήκει στη Μιράντα Σοφιανού-Παρασκευά, ενώ την εικαστική επιμέλειά του υπογράφει η Φωτεινή Στεφανίδη.
Πρόκειται για μια ιστορία συναρπαστική, που αναφέρεται στη Μ. Κασσαβέτη (1843-1914), μια καλλονή με καταγωγή από τη Ζαγορά από την πλευρά του πατέρα της (Δημ. Κασσαβέτης), που πρωταγωνίστησε στον καλλιτεχνικό κόσμο της βικτωριανής εποχής του 19ου αιώνα στο Λονδίνο. Η Κασσαβέτη, σύζυγος του Κωνσταντινουπολίτη μεγαλογιατρού Δ. Ζαμπάκου, εκθαμβωτική και πνεύμα ελεύθερο, έγινε μούσα του διάσημου Άγγλου ζωγράφου Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, ο οποίος με την τέχνη του πέρασε στην αθανασία. Γι’ αυτό και το έργο του τιμήθηκε από την Tate Britain σε μια μεγάλη αναδρομική που διήρκεσε μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Η Κασσαβέτη, μια γυναίκα μοναδική στην εποχή της, υπήρξε μεγάλη καλλιτέχνιδα, ικανή να μεταμορφώνει και να μεταμορφώνεται, ποιητική και συγχρόνως μια παθιασμένη Ελληνίδα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι – παλάτι στο Λονδίνο, σε μια οικογένεια με βαθιά ελληνική συνείδηση. Το σπίτι της οικογένειάς της, της οικογένειας Ιωνίδη από την πλευρά της μητέρας της, στο Holland Park, ήταν ένα ζωντανό μουσείο, με φίλους διάσημους γλύπτες, ζωγράφους, μουσικούς και λογοτέχνες και με μια ζωή γεμάτη Ελλάδα. Ο λογοτεχνικός τους κύκλος περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως της Τζορτζ Έλιοτ, του Ροντέν κ.ά. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ήταν ευεργέτες, μεγάλοι συλλέκτες και υποστηρικτές καλλιτεχνών. Η θρυλική συλλογή τους κληροδοτήθηκε στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, όπου εκτίθεται.
Η ίδια, όπως λέγεται, έφερνε μέσα της την τρικυμία και τη γαλήνη του Αιγαίου, το φως και τα χρώματα της θάλασσας. Αυτά ήταν τα δώρα που πρόσφερε, μαζί με τους θεούς, τους ήρωες και τους ελληνικούς μύθους, στον Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς τον μεγάλο Προραφαηλίτη ζωγράφο. Κι εκείνος, γοητευμένος, λουσμένος από τον ήλιο της γοητείας της, την ακολούθησε μέχρι τέλους.

Αυτό, όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι, ότι η Κασσαβέτη υπήρξε ένθερμη πατριώτισσα. Το έργο της συνδέεται με την Ένωση των Ελληνίδων (1896) και τη μεγάλη προσφορά της στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στον Βόλο και εν γένει στη Θεσσαλία, όταν οργάνωσε με δικά της χρήματα αποστολή νοσοκόμων για την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Η ίδια ήταν μαζί τους στη μάχη του Δομοκού, αλλά και στο Βελεστίνο, καθώς και στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στον Βόλο.
Τη σπουδαία αυτή έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος-ερευνητής, Ντίνα Αδαμοπούλου, σρχειονόμος-ιστορικός, διευθύντρια του Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής, γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και συγγραφέας και η Μιράντα Σοφιανού. Συντονίζει η Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός Τέχνης. Η εκδήλωση διανθίζεται μ’ ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη γυναίκα διαχρονικά, το οποίο θα ερμηνεύσουν: Χριστίνα Μαργαρίτου, υψίφωνος, και Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο.

Μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με Ν. Οικονομίδη και Κυρ. Σπανού

Ένα γλέντι προς τιμήν του Αιγαίου, της θάλασσας που αποπνέει έντονα συναισθήματα ελευθερίας και απεραντοσύνης, ενώ συνάμα φτερώνει τους νησιώτες της με τη ζωογόνο αύρα των ανέμων της, διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για τα μέλη των χορευτικών του ομάδων, των οικογενειών τους και τους φίλους του ευρύτερα.
Στο γλέντι που θα γίνει σήμερα Κυριακή «Της Απόκρεω» 3 Μαρτίου και ώρα 12.30, στο Σουίπας Παλλάς στις Αλυκές, καλεσμένος ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού.
Ο δεξιοτέχνης παραδοσιακός βιολιστής από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων που με σύνεση και σεβασμό στο ύφος και το ήθος του νησιώτικου τραγουδιού, δίνει δυναμικά το «παρών» στα γλέντια και πανηγύρια του Αιγαίου, εκφράζοντας με πάθος τα βιώματά του.
Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε στην Παροικιά της Πάρου και έγινε τραγουδίστρια για να συνοδεύει το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Νάουσας Πάρου, του οποίου ήταν χορεύτρια και είχε διπλό ρόλο, χόρευε και τραγουδούσε, κατά περίπτωση.
Οι μουσικοί που τους συνοδεύουν στο αποκριάτικο αυτό γλέντι του Λυκείου των Ελληνίδων, είναι οι: Παναγιώτης Βέργος, σαντούρι, και Αργύρης Ψαθάς, λαούτο.
Για τους ενδιαφερόμενους, κάρτες συμμετοχής διατίθενται από τα μέλη του Δ.Σ., την εφορεία χορού και τη γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) καθημερινά 11.00 – 14.00 και στα τηλέφωνα 2421033938-2421305753.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το