Κόσμος

Αφγανιστάν – Σκηνές χάους: 7 νεκροί από ποδοπατήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από ποδοπάτημα στην προσπάθεια τους αν διαφύγουν από το Αφγανιστάν και από το καθεστώς των Ταλιμπάν που ελέγχουν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι «οι συνθήκες στο σημείο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά». «Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των επτά Αφγανών πολιτών που δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ» προσθέτει.

Σύμφωνα με το SkyNews, το Σάββατο Βρετανοί αλεξιπτωτιστές άρχισαν να ανασύρουν ανθρώπους μέσα στο χάος που επικρατούσε, και στη συνέχεια γιατροί έλεγχαν τα ζωτικά σημεία όσων έμειναν στο πάτωμα. Ανταποκριτής του μέσου είδε να καλύπτουν με λευκά σεντόνια κάποιους από αυτούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθούν σκληρές εικόνες που μετέδωσε το Sky News

12 νεκροί μέχρι την Πέμπτη
Μέχρι την Πέμπτη πηγές από το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν, ανέφεραν ότι συνολικά 12 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους μέσα και γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» από την περασμένη Κυριακή, οπότε οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.
Το διεθνές πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, σημείωσε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από ποδοπάτημα, την ώρα που τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πτήση εκκένωσης, είτε από πυροβολισμούς στην περιοχή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να επιτάξει αερομεταφορείς για μεταφορά ανθρώπων
Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο.

Ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, σημείωσε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, πάντως πρόσθεσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με τον έναν Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Αντ’ αυτού, μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία. Το σχέδιο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το