Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι φοιτήτριες εκδιώκονται από τα πανεπιστήμια μετά την απαγόρευση των Ταλιμπάν

Φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν εκδιώχθηκαν σήμερα από τις πανεπιστημιουπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορευτεί στις γυναίκες η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με μια επιστολή που εστάλη στα πανεπιστήμια από το υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης και προκάλεσε την καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών.

«Πήγαμε στο πανεπιστήμιο, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και μας είπαν ‘δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε στο πανεπιστήμιο μέχρι νεωτέρας’…όλες έκλαιγαν», λέει η Σαΐστα, μια φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Ένας καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.

Η απαγόρευση στις φοιτήτριες είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να κερδίσουν την διεθνή αναγνώριση και να απαλλαγούν από τις κυρώσεις που πλήττουν σφοδρά την οικονομία.

Η τριτοετής φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Χασίμπα, που ζει στην Καμπούλ, λέει ότι διάβαζε για τις εξετάσεις της όταν πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, είναι απίστευτο, δεν πιστεύω ότι συνέβη», λέει. «Όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες σε μια κοινωνία πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον;», διερωτάται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις.

Διπλωματικές και επίσημης πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Ρόιτερς ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία.

«Η απόφαση αναμενόταν επί εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους δυτικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να μιλάνε για επιπρόσθετες κυρώσεις και για επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς», λέει ο Γκρέιαμ Σμιθ, ανώτερος σύμβουλος στην μκο International Crisis Group. «Αλλά η οργή της Δύσης θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ηγεσίας των Ταλιμπάν, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα τείχος απέναντι στον έξω κόσμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει ειρηνικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, αλλά ότι οι ξένοι δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα κορίτσια δεν μπορούν να συνεχίσουν στο σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει πει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, έκανε μια αιφνιδιαστική αναστροφή ως προς τις ενδείξεις ότι θα άνοιγε όλα τα γυμνάσια θηλέων τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το