Κόσμος

Αφγανιστάν: Ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 14 ανθρώπους από λεωφορεία

newego_LARGE_t_1101_54511286

Άγνωστοι ένοπλοι στο Αφγανιστάν απήγαγαν σήμερα από λεωφορεία 14 ανθρώπους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων, δέκα ημέρες αφού ο φόνος επτά μελών της μειονότητας από αντάρτες ήταν η αφορμή για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Καμπούλ.

Ένοπλοι σταμάτησαν σε τρία λεωφορεία που πραγματοποιούσαν νυχτερινά δρομολόγια στην επαρχία Ζάμπουλ, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Καμπούλ με την Κανταχάρ, και απήγαγαν κάποιους από τους επιβάτες, δήλωσε ο Μιρουάις Νουρζάι διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Ο Νουρζάι επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι απήχθησαν, ούτε την ταυτότητά τους, όμως ο διευθυντής μιας εταιρείας λεωφορείων και ένας τοπικός αξιωματούχος είπαν ότι οι ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 14 Χαζάρους.

«Οι ένοπλοι ζήτησαν την ταυτότητα (των επιβατών) και όταν τους την έδειξαν πήραν μόνο τους Χαζάρους», εξήγησε ο Σάγεντ Μοχεμπουλάχ, διευθυντής της εταιρείας λεωφορείων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ένοπλοι απήγαγαν ανθρώπους και από άλλα λεωφορεία. Σύμφωνα με τον Ασαντουλάχ Κάκαρ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Ζάμπουλ, οι ένοπλοι απήγαγαν 20 ανθρώπους, από τους οποίους μόνο οι δύο δεν είναι Χαζάροι.

Οι Χαζάροι είναι μια κυρίως σιιτική μειονότητα η οποία μιλά περσικά και είναι αντιμέτωπη με διωγμούς εδώ και χρόνια στο Αφγανιστάν, με χιλιάδες μέλη της να έχουν σφαγιαστεί από τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990. Μια σειρά φόνων και απαγωγών φέτος έχει προκαλέσει απόγνωση στους Χαζάρους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα αντάρτες σκότωσαν επτά μέλη της μειονότητας, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, στη Ζάμπουλ, ενώ στη συνέχεια πέταξαν τα μερικώς αποκεφαλισμένα πτώματά τους.

Οι φόνοι αυτοί ενίσχυσαν την αίσθηση της ανασφάλειας μεταξύ των μελών της μειονότητας, η οποία είχε ενταθεί μετά την κατάληψη στα τέλη Σεπτεμβρίου για σύντομο χρονικό διάστημα από τους Ταλιμπάν της πόλης Κουντούζ, ενώ έφερε στο προσκήνιο και τον κίνδυνο το μίσος να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων που ζουν στο Αφγανιστάν.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

Χιλιάδες οργισμένοι Χαζάροι βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ στις 11 Νοεμβρίου ζητώντας από την κυβέρνηση να δράσει, αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους εφτά φόνους. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στους τοίχους του προεδρικού μεγάρου, προτού η αστυνομία τους διαλύσει ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά.

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το