Τοπικά

Αφαίρεσαν βιοντήζελ από βυτιοφόρο όχημα – Τελωνειακοί ανακάλυψαν την λιποβαρή παράδοση “Θ”

Το τι γίνεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων καταδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν τελωνειακοί του Βόλου συνέλαβαν οδηγό βυτιοφόρου οχήματος, με την κατηγορία της αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας βιοντήζελ από το όχημα, στη διάρκεια της μεταφοράς του από την εταιρία παραγωγής σε εγκατάσταση αποθήκευσης, στην ευρύτερη περιοχή.
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από τελωνειακούς «ρουτίνας», ωστόσο έχει γίνει γνωστή στους κύκλους του εμπορίου καυσίμων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βολιώτης οδηγός βυτιοφόρου οχήματος μεταφοράς καυσίμων συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τελωνειακούς του Βόλου, με την κατηγορία της λιποβαρούς παράδοσης καυσίμου.
Το βυτιοφόρο όχημα (τράκτορας με ρυμουλκούμενο) μετέφερε χιλιάδες κιλά βιοντήζελ από εργοστάσιο παραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, σε δεξαμενές αποθήκευσης στην περιοχή Αστέρια Αγριάς. Μόλις έφθασε στην εγκατάσταση αποθήκευσης και πριν παραδώσει το προϊόν, έγινε στο βυτιοφόρο έλεγχος από τελωνειακούς, με αποτέλεσμα να βρεθεί λιγότερο βιοντήζελ, από όσο είχε φορτωθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, αφαιρέθηκε ένα διαμέρισμα βιοντήζελ (4900 κιλά), αφού παραβιάστηκε η ειδική σφράγιση (μολυβοσφραγίδα). Σημειωτέον οι εγκαταστάσεις παραλαβής των καυσίμων δεν διαθέτουν γεφυροπλάστιγγα ζύγισης των βυτιοφόρων. Η παραβίαση της σφράγισης δεν ήταν ορατή και μόνον ένα έμπειρο μάτι ειδικού θα μπορούσε να την διακρίνει. Οι τελωνειακοί προχώρησαν σε ζύγιση του φορτίου, για να αποδειχθεί η αφαίρεση βιοντήζελ. Το βυτιοφόρο κατασχέθηκε, ενώ ο οδηγός με της σε βάρος του κατηγορία παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε ωστόσο και έλαβε αναβολή και θα δικαστεί σε τακτική δικάσιμο.
Το φορτίο που αφαιρέθηκε, δεν ήταν φορολογημένο, ενώ το συνολικό πρόστιμο και οι δασμοί που επιβλήθηκαν, ανήλθαν σε 10.000 ευρώ και συγκεκριμένα 2.500 ευρώ ήταν οι διαφυγόντες δασμοί και 7500 το διοικητικό πρόστιμο.
Σύμφωνα με το άρθρο 109, Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «η παράδοση των υγρών καυσίμων γίνεται υποχρεωτικά από σφραγισμένα διαμερίσματα των βυτιοφόρων, με τα οποία γίνεται η διακίνηση αυτών.
Η σφράγιση των παραπάνω διαμερισμάτων γίνεται κατά τη φόρτωση του βυτιοφόρου, με ευθύνη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και με ειδική σφραγίδα, που εξασφαλίζει το απαραβίαστο του διαμερίσματος του βυτίου. Τα σημεία σφράγισης είναι τα στόμια πλήρωσης των διαμερισμάτων του
βυτιοφόρου, οι ανθρωποθυρίδες και οι αντίστοιχοι κρουνοί εκροής.
Για τη σφράγιση χρησιμοποιούνται σφραγίδες μιας χρήσεως, εντελώς διακριτές από εκείνες που χρησιμοποιούνται για τη σφράγιση των διατάξεων ρύθμισης του όγκου των αντλιών και των δειγμάτων καυσίμων, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Υλικό κατασκευής εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό ή συνδυασμό τούτων.
– Έμβλημα ή σήμα ή επιγραφή της εταιρείας.
-Κωδικό: κάθε σφραγίδα είναι ανεξίτηλα αριθμημένη με έναν εξαψήφιο τουλάχιστον αριθμό.
-Λειτουργία: κάθε σφραγίδα είναι κατασκευασμένη, ώστε η αποσφράγισή της να γίνεται μόνο με καταστροφή της (μίας χρήσεως), ώστε να εξασφαλίζεται το απαραβίαστο».
«Οι πρατηριούχοι υποχρεούνται, προ της παραλαβής των υγρών καυσίμων, να ελέγχουν το απαραβίαστο και τους αριθμούς των σφραγίδων των διαμερισμάτων του βυτιοφόρου, που αντιστοιχεί στην παραγγελία τους, ως και την ποσότητα του καυσίμου που περιέχεται στα διαμερίσματα αυτά, δια του μετρικού κανόνα (βέργας)
του βυτιοφόρου.
-Στα παραστατικά στοιχεία (δελτία αποστολής, τιμολόγια), που συνοδεύουν το
καύσιμο, πρέπει να αναγράφονται: Η ώρα φόρτωσης, η θερμοκρασία του καυσίμου κατά τη φόρτωση, σε βαθμούς Κελσίου, ο όγκος του καυσίμου σε λίτρα στη θερμοκρασία του καυσίμου κατά τη φόρτωση, ο όγκος του καυσίμου σε λίτρα που έχουν αναχθεί σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου , η πυκνότητα του καυσίμου σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου και οι αριθμοί των σφραγίδων που χρησιμοποιήθηκαν στο βυτίο».

Ταμειακή «μαϊμού»

Ξεκίνησαν χθες από συνεργεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου έλεγχοι σε καταστήματα για ταμειακές μηχανές «μαϊμού». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ήδη βρέθηκε «μαϊμού» ταμειακή σε ένα κατάστημα οπωρολαχανικών στο Βόλο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία φόρμα ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών μέσω του Διαδικτύου εκ μέρους τόσο των ελεγκτών της εφορίας, όσο και των απλών πολιτών.
Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να ελέγξει αν οι αποδείξεις που εκδίδει ένα κατάστημα, είναι κανονικές και γνήσιες, μπορεί να το διαπιστώσει μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (https://www1.gsis.gr/tameiakes/)
Επίσης ελέγχους διενεργεί από χθες στη Σκιάθο και σε άλλα νησιά των Β. Σποράδων κλιμάκιο του ΣΔΟΕ από την Αττική. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, «πέφτουν βαριές καμπάνες» για φοροδιαφυγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το