Τοπικά

Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Κυνηγοί» φωτογραφιών κινδυνεύουν από τα αέρια τουρμπινών αεροσκαφών

Το Λιμεναρχείο Σκιάθου έχει αναλάβει τη δικογραφία για τα αίτια της πτώσης της 61χρονης Αγγλίδας τουρίστριας, που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με βίντεο, η 61χρονη Αγγλίδα εκτινάχθηκε από τα αέρια τουρμπινών αεροσκάφους.

Ένα αεροσκάφος Μπόινγκ 737, του οποίου τα αέρια προκάλεσαν την εκτίναξη και τον τραυματισμό της 61χρονης, υπολογίζεται ότι έχει ώση αερίων (jet blast) της τάξεως των 25 τόνων. Οι κινητήρες των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι 50.000 λίβρες (σ.σ.: η ώθηση των κινητήρων στα αεροπλάνα μετριέται σε λίβρες), με την πίεση στις εξόδους τους να ισοδυναμεί με 25 τόνους. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από τον κινητήρα τόσο μικρότερη είναι η ώθηση. Γι’ αυτό, είναι υποχρεωτικό να μην υπάρχει ανθρώπινη παρουσία σε απόσταση μικρότερη των 80 έως 100 μέτρων τη στιγμή της απογείωσης ή προσγείωσης των αεροσκαφών. Η ώση μπορεί να αγγίξει και τους 70 τόνους, εάν πρόκειται για πολύ μεγάλα αεροσκάφη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υποχρεωτική απόσταση ασφαλείας είναι 200 μέτρα. Η 61χρονη βρισκόταν στον παραλιακό δρόμο δίπλα στη θάλασσα, αρκετά μέτρα μακριά από το τοιχίο και το πεζούλι, αλλά ακριβώς στην ίδια ευθεία με τις τουρμπίνες του αεροσκάφους. Η ίδια σήκωσε τα χέρια της και λίγο μετά εκτινάχθηκε στη θάλασσα, όπου και υπέστη τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που την οδήγησαν στο Νοσοκομείο του Βόλου. Στο ίδιο βίντεο φαίνεται πως ακόμα μια γυναίκα μικρότερης ηλικίας έπεσε στο έδαφος, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Σε ανακοίνωσή της η Fraport αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο ευρωπαϊκών προτύπων, το οποίο είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σχετικά με το συμβάν που έλαβε χώρα στις 05/07 και το οποίο αφορά τον τραυματισμό 61χρονης Βρετανίδας, που βρισκόταν εκεί για να κινηματογραφήσει τις απογειώσεις αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Σκιάθου, διευκρινίζεται ότι αυτό σημειώθηκε σε χώρο εκτός του αεροδρομίου Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Υπογραμμίζεται ότι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης, και επομένως και του αεροδρομίου, και ο,τιδήποτε λαμβάνει χώρα εκτός αυτού δεν υπόκειται στην ευθύνη του. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί πάντα η ασφαλής και ομαλή λειτουργία του αερολιμένα και η ασφάλεια των επιβατών».

Και άλλοι τραυματισμοί
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ατύχημα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου, ένας 79χρονος άνδρας που κινούνταν στον δρόμο δίπλα από τον αεροδιάδρομο της Σκιάθου, είδε το αεροπλάνο να κατεβαίνει, αλλά εκτίμησε πως θα προλάβαινε να απομακρυνθεί από το σημείο. Επιτάχυνε το βήμα του, χωρίς επιτυχία ωστόσο. Από το κύμα αερίων του αεροπλάνου, ο περιπατητής εκτινάχθηκε στη θάλασσα, σε απόσταση 10 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν. Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα και τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς τουριστών και ντόπιων, o δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας υπογράμμισε στο GRTimes, πως στο εν λόγω σημείο υπάρχει επαρκής σήμανση, που πρέπει να τηρείται από όλους. «Έχουμε ειδοποιήσει την αρμόδια εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο μετά τα ατυχήματα, όμως, ο χώρος έχει επαρκή σήμανση προειδοποίησης, ακόμη και φωτεινό σηματοδότη. Ορισμένοι, ωστόσο, επιλέγουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και παραμένουν στο σημείο. Μοιάζει, όμως, είναι σαν επιχειρούμε να περάσουμε το φανάρι με κόκκινο» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκιάθου. Ο κ. Τζούμας προσθέτει επίσης ότι πολλοί «κάνουν το λάθος και πλησιάζουν πάρα πολύ κοντά στο σημείο από όπου απογειώνεται το αεροπλάνο. Και όταν μιλάμε για άτομα που είναι κάποιας ηλικίας δεν έχουν πολλές δυνάμεις για να ελέγξουν το σώμα τους από το έντονο ρεύμα που δημιουργείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστούν». Τα αεροπλάνα με προορισμό το «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» χαμηλώνουν σημαντικά, με την προσγείωσή τους να ξεκινάει από το τέλος του διαδρόμου που συνορεύει με την περίφραξη, όπου συγκεντρώνονται οι plane spotters για να απαθανατίσουν από πολύ κοντά τα αεροσκάφη. Αντίστοιχα, κατά την αναχώρηση, η απογείωση των αεροπλάνων είναι ακόμη πιο θεαματική. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει το έδαφος πριν καταλήξουν στο τέλος του διαδρόμου, ο οποίος εφάπτεται σχεδόν με τον δρόμο και την παραλία – άτυποι χώροι συνάθροισης των εραστών των αεροπλάνων, που θέτουν, όμως, σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου έχει χαρακτηριστεί το ευρωπαϊκό Saint Martin, το νησί της Καραϊβικής όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο «Princess Juliana». Στον διάδρομο μήκους 2.300 μέτρων του αεροδρομίου στον Αγιο Μαρτίνο τα αεροπλάνα πραγματοποιούν πολύ χαμηλές πτήσεις πάνω από την παραλία Maho Beach, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο. Εκεί το 2017 μια γυναίκα είχε τραυματιστεί θανάσιμα από το jet blast ενός αεροσκάφους που απογειωνόταν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το