Τοπικά

Αέρια ρύπανση και δασικοί χάρτες στην τηλεδιάσκεψη του Κ. Μαραβέγια με τον υφ. Περιβάλλοντος

Το θέμα της αέριας ρύπανσης κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε σήμερα ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Κων. Αραβώση.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας ενημέρωσε τον υφυπουργό για το πόρισμα της ομάδας του επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Σαχαρίδη, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Όπως τόνισε ο βουλευτής, το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, όπως και το πόρισμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αναμένει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με την προέλευση της δυσοσμίας στην πόλη.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir, δικαιώνουν όλους όσοι αξιώνουν να εντοπιστούν οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα στην πόλη και να περάσουμε πλέον από τις διαπιστώσεις για την ύπαρξη του προβλήματος, στην απόδοση ευθυνών και τη λήψη μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας, ο οποίος μάλιστα κοινοποίησε το σχετικό πόρισμα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών. Όσον αφορά τη δυνατότητα αντιρρήσεων, διευκρινίστηκε ότι όπου έχουν κλείσει οι υποθέσεις και οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης πρόδηλου σφάλματος, διότι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ήταν εξόχως παρατεταμένο και δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Το υπουργείο κινείται στην κατεύθυνση λιγότερης γραφειοκρατίας στην εκφορά αντιρρήσεων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αντιρρήσεων.

Εκτός από τη λιγότερη γραφειοκρατία μελετώνται και τρόποι επιτάχυνσης των εργασιών των Επιτροπών, οι οποίες στη στελέχωσή τους θα είναι πλήρως καταρτισμένες από επιστημονικής πλευράς. Αντικείμενο μελέτης Επιτροπής αποτελεί η θεραπεία της υπόθεσης των εκχερσωμένων εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν ως εποικιστικές εκτάσεις, τις οποίες το ΣτΕ κήρυξε αντισυνταγματικές λόγω κενού του νομοθετήματος που είχε περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το