Τοπικά

Αδυνατούν να πληρώσουν και τις δόσεις – Σε αδιέξοδο 60-70% των επαγγελματιών της Μαγνησίας

Στον αστερισμό των ρυθμίσεων ζει το 60-70% των επαγγελματιών της Μαγνησίας που λόγω όμως της μεγάλης φορολογίας αδυνατούν να ανταποκριθούν πληρώνοντας τις δόσεις και γι’ αυτό βγαίνουν εκτός.
Εξάλλου εκτός από το ποσό των μηνιαίων δόσεων που προβλέπονται για τις ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν και τα χρηματικά ποσά για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Μέχρι και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο επαγγελματίας μπορεί να είχε ακόμη και τέσσερα ανοικτά μέτωπα με ρυθμίσεις και δόσεις σε διάφορους φορείς.

Για παράδειγμα μπορεί να ήταν ενταγμένος στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή Εφορία και ΙΚΑ, στη ρύθμιση με τις δώδεκα δόσεις για τα Ταμεία, στη ρύθμιση με δόσεις για τη ΔΕΗ, αλλά και σε δόσεις με τις Τράπεζες.
«Ακόμη και το μηνιαίο ποσό των 300-500 ευρώ να μαζεύεται από όλες αυτές τις δόσεις, ο επαγγελματίας είναι δύσκολο να τις καταβάλλει, γιατί ο τζίρος μειώνεται συνεχώς και παράλληλα πρέπει να πληρώνει και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επομένως οι ρυθμίσεις απορυθμίζονται» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης προσθέτοντας πως, όσο υπάρχει η υψηλή φορολογία και η απομύζηση εισοδήματος από την αγορά, ο επαγγελματίας δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία συνεχώς αυξάνονται. Μάλιστα τα χειρότερα έρχονται, καθώς στο τέταρτο μνημόνιο προβλέπεται από φέτος μάλιστα αφαίρεση 259 εκατομμυρίων ευρώ από τις συντάξεις, αφαίρεση 33 εκατομμυρίων από τους μισθούς στο Δημόσιο και άλλα 48 εκατομμύρια ευρώ από τον τουρισμό. Επίσης πολύ μεγάλα είναι τα ποσά που θα χαθούν από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που ήδη ξεκίνησε φέτος και ολοκληρώνεται το 2019. Μέχρι και το 2021 θα έχει γίνει νέα αφαίμαξη πόρων που θα λείψουν από την αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως «σχεδόν όλοι οι έμποροι είναι ενταγμένοι σε κάποια είδους ρύθμιση στην οποία όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Ο λόγος είναι πως ο τζίρος των καταστημάτων μειώνεται συνεχώς, έτσι οι προϋπολογισμοί που κάνει ο καταστηματάρχης μαζεύονται προς τα κάτω και είναι αναγκασμένος να κάνει εκ νέου ρύθμιση, αφού στην πρώτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το όλο σύστημα μοιάζει σαν μια τεχνητή αναπνοή. Τώρα μπήκε σε εφαρμογή και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός τον οποίο ζητούσαμε. Ωστόσο έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί εδώ και αρκετό καιρό. Είναι ήδη αργά και εδώ είμαστε και θα δούμε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό νούμερο δύο».

Έξι στους δέκα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας επισήμανε πως «έξι στους δέκα επαγγελματίες από τη Μαγνησία είναι ενταγμένοι σε διαφόρων ειδών ρυθμίσεις, ωστόσο οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και τα μηνιαία ποσά που έχουν ρυθμίσει να δίνουν σε Εφορία, ΔΕΗ, Ταμεία, τράπεζες, Δημόσιο και έτσι βγαίνουν εκτός προσπαθώντας μετά να ξαναμπούν καταβάλλοντας ακόμη πιο χαμηλά ποσά. Από τη στιγμή όμως που ο τζίρος μειώθηκε, γίνεται σαφές ότι οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου προστίθενται οι υψηλοί φόροι, οι εισφορές, τα capital controls.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το