Παραπολιτικά

Αδυνατεί ο Βόλος να περιορίσει τις διαρροές τουριστών

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Η κρουαζιέρα «άνοιξε» με την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στον Βόλο και μαζί της επανήλθε ο προβληματισμός για τις διαρροές των τουριστών προς τα Μετέωρα. Τα Μετέωρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη χώρα. Το δεύτερο πιο δημοφιλές ελληνικό μνημείο μετά την Ακρόπολη, από τα κορυφαία μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου και μοναδικό «θαύμα» της συνεργασίας της φύσης και των ανθρώπων, ένας εντυπωσιακός συνδυασμός τεράστιων βράχων, πάνω στους οποίους έχουν χτιστεί μοναστήρια.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επιλέγουν να τα επισκεφθούν και εξαίρεση δεν θα αποτελούσαν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων. Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που επιλέγει την κρουαζιέρα – και με την προοπτική ότι το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι του Βόλου- δηλώνει συμμετοχή στα προγράμματα επίσκεψης των Μετεώρων, που εκπονούν τα ταξιδιωτικά γραφεία και «αδιαφορεί» για περιήγηση σε μια πόλη χωρίς «σημεία αναφοράς».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι «ικανό» από μόνο του να κερδίσει το ενδιαφέρον και όσοι τουρίστες δεν διαθέτουν οικονομικό μπάτζετ, να μετέχουν σε εκδρομή στα Μετέωρα, αποβιβάζονται από το πλοίο για μια βόλτα στην αγορά της πόλης. Το ίδιο συνέβη και χθες μοιραία, με τους τοπικούς φορείς να κουνούν μαντήλι στους τουρίστες του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, που «έδεσε» στο λιμάνι.
Τα Μετέωρα δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί κανείς με τα σημερινά δεδομένα, γιατί είναι ένα παγκόσμιο μνημείο, αλλά και γιατί οι τοπικοί φορείς δεν επαναπαύτηκαν.

Οι παροχές διασκέδασης και περιπέτειας για τους επισκέπτες δεν περιορίζονται μόνο στην παρατήρηση τοπίων. Τα τελευταία χρόνια οι φορείς έχουν επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητες στην περιοχή. Κάποιες απ’ αυτές είναι η υπό επίβλεψη αναρρίχηση σε βράχο και το ράφτινγκ. Δεν λείπουν μουσεία με συναρπαστικά εκθέματα και σπηλιές διαθέσιμες για εξερεύνηση. Γενικά, η περιοχή χαρακτηρίζεται από αφθονία κινηματογραφικών τοπίων και δραστηριοτήτων έξω από τα συνηθισμένα.
Σε ποιο επίπεδο λοιπόν, μπορεί ο Βόλος να είναι ανταγωνιστικός, όταν δεν επιθυμεί να «κουνήσει ούτε το δάχτυλό του»;
Το ερώτημα, πώς η πόλη του Βόλου θα περιορίσει τις διαρροές τουριστών, με το να καταστήσει ελκυστικό τον προορισμό, δεν έχει απαντηθεί και θα μείνει αναπάντητο για πολλά χρόνια ακόμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το