Τοπικά

Αδυνατεί να πληρώσει τους υπαλλήλους ο Δήμος Ν. Πηλίου – Έλλειμμα 70.000 ευρώ τον μήνα

Σοβαρά προβλήματα στην εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων αντιμετωπίζει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μετά την κρίση που ξέσπασε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα έσοδα του Δήμου έχουν μειωθεί δραματικά, αδυνατώντας να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Το έλλειμα στον Δήμο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει ο δήμαρχος Μιχάλης Μιτζικός έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου, για να καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο Δήμος λαμβάνει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μηνιαίως το ποσό των 110.485,12 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 36.742,30 ευρώ αποτελούν κρατήσεις για την εξυπηρέτηση δανείων και άλλες υποχρεώσεις. Συνεπώς, το καθαρό ποσό που έρχεται στο ταμείο του Δήμου από τους ΚΑΠ, είναι 73.742,82 ευρώ. Μετά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά, λόγω της απαγόρευσης προσέλευσης των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου.
Από τις αρχές του Μαρτίου, οι εισπράξεις στον Δήμο δεν ξεπέρασαν τις 16.000 ευρώ, ενώ μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων απαιτούνται μηνιαίως περίπου 150.000 ευρώ. Έτσι, μόνο στη μισθοδοσία ο Δήμος αντιμετωπίζει αμέσως έλλειμμα πάνω από 70.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες και επιπλέον βαρύνεται με οφειλές παρελθόντων ετών 1,9 εκ. ευρώ». Ο κ. Μιτζικός ζητάει την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου με 70.000 ευρώ το μήνα μέχρι τέλος του έτους, τα οποία θα καταβληθούν αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Επίσης ο Δήμος ζητά έκτακτη χρηματοδότηση 350.000 ευρώ, για να καλύψει τις λειτουργικές τους δαπάνες. Με αίτημα που απέστειλε ο κ. Μιτζικός στον Υπουργό Εσωτερικών, ζητά να λάβει μέρος των 24,3 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2020 για την κάλυψη είτε των λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές δραστηριότητες και έργα. Στην επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Μιτζικός αναφέρει: «Ο Δήμος Ν.Πηλίου με βάση τα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του, (μεγάλη έκταση, ορεινοί οικισμοί, μικρός πληθυσμός) πληροί τα κριτήρια ώστε να τύχει ανάλογης χρηματοδότησης, στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών του. Η κρίση που ξέσπασε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων σε μικρούς πληθυσμιακά Δήμους, όπως και ο Δήμος Ν.Πηλίου και ήδη καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση από τις υποστελεχωμένες μας υπηρεσίες». Ο κ. Μιτζικός ζητά επιχορήγηση 350.000 ευρώ στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης με τους δύο Δήμου της Μαγνησίας που χρηματοδοτήθηκαν από τους ΚΑΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το