Ελλάδα

Αδυνατεί να πληρώσει ΔΕΗ, πετρέλαιο και δημοτικά τέλη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει ΔΕΗ, πετρέλαιο , δημοτικά τέλη και «μιλά» για αδυναμία λειτουργίας των τμημάτων του. Η διοίκηση του ιδρύματος ενημερώνει ότι η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες και ότι η υποχρηματοδότηση καθιστά επισφαλή τη συνέχιση λειτουργίας του ιδρύματος στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου την περασμένη εβδομάδα , οι πανεπιστημιακοί υπογράμμισαν ότι «ο κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι πλέον άμεσος». Οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν και σοβαρούς προβληματισμούς για την ανανγνώριση των πτυχίων κολεγίων με την υπογράμμιση ότι οι φοιτητές των κολεγίων αποκτούν αυτόματα ένα προνόμιο που δεν παρέχεται στους μαθητές εκείνους που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε κολέγια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα. Αυτό εγείρει θέματα άνισης και άδικης μεταχείρισης, προσκρούοντας ταυτοχρόνως στις πρόνοιες του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Συγκλήτου:
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Συνεδρία της υπ. αριθμ. 1080/6-2-2020 συζήτησε επί του Τακτικού Προϋπολογισμού και επί γενικότερων ακαδημαϊκών θεμάτων.

Σε ότι αφορά το πρώτο, η Σύγκλητος επαναφέρει ως επείγον θέμα το ελλειμματικόν του Τακτικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, του οποίου εκκρεμεί η έγκριση. Επισημαίνεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει με στοιχειώδη επάρκεια ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης – δημοτικά τέλη), καθώς και τις λειτουργίες των ακαδημαϊκών Τμημάτων, ιδίως αυτών με εργαστηριακό και κλινικό χαρακτήρα. Η Σύγκλητος, για μία ακόμη φορά, επισημαίνει επίσης τις επιφυλάξεις της ως προς το μέτρο της απόδοσης του 20% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού μετά από αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, εφόσον δεν καλύπτονται οι πάγιες και ανελαστικές ανάγκες του Ιδρύματος. Η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος δεν συνάδει προς τις εξαγγελίες περί αναβάθμισης των ακαδημαϊκών λειτουργιών και καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα ακαδημαϊκά ζητήματα, υπογραμμίζουμε τις έντονες αντιρρήσεις μας για το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 (ΦΕΚ 12/24-1-2020, τ. Α΄) για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ορίζει ότι: «τα πτυχία από εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφ’ όσον έχουν 1) αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, ή 2) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010, ή 3) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο για κλάδο εκπαιδευτικού». Προφανώς, με το άρθρο 50, παραβλέπεται το γεγονός ότι με βάση το ισχύον καθεστώς πρέπει να γίνεται «διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο η μαζική ενσωμάτωση πτυχιούχων κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι ενστάσεις μας αφορούν μείζονα ακαδημαϊκά, ηθικά και θεσμικά ζητήματα. Πρώτον, τα παραρτήματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αξιολογημένα και συγκρίσιμα προγράμματα σπουδών με τα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ η εισαγωγή νέων φοιτητών σε αυτά δεν γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων δεν έχουν κατ’ ανάγκην τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεύτερον, με όσα ορίζονται στο άρθρο 50, οι φοιτητές των κολεγίων αποκτούν αυτόματα ένα προνόμιο που δεν παρέχεται στους μαθητές εκείνους που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε κολέγια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα. Αυτό εγείρει θέματα άνισης και άδικης μεταχείρισης, προσκρούοντας ταυτοχρόνως στις πρόνοιες του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σε απάντηση ανεπισήμων πληροφοριών, που προδικάζουν την καθυστέρηση ή τη ματαίωση της αναπλήρωσης εκκενωθεισών θέσεων ΔΕΠ μετά από συνταξιοδότηση σε αναλογία 1:1, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει την άμεση ανάγκη της αυτόματης πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019. Η ισχύουσα διάταξη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε τα Τμήματα του Πανεπιστημίου να μην υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση. Ο κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι πλέον άμεσος.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έχασε από τον Άρη παρά τη μεγάλη προσπάθεια ο Βόλος (φωτογραφίες)

Μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση στο εξ αναβολής παιχνίδι με τον Άρη για την…

21 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη μελών της Διοίκησης Θηροφυλακής – Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, στο γραφείο του στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας,…

21 Μαρτίου 2024

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Β’Βάθμια Διεύθυνση Μαγνησίας καλεί τους μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου σε ημερίδα για την…

21 Μαρτίου 2024

Οικογένεια(;)

Με μία ημέρα διαφορά τραβηγμένες οι δύο φωτογραφίες στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.…

21 Μαρτίου 2024

Ανέλκυση αυτοκινήτων με δαπάνες του ΟΛΒ από τον θαλάσσιο χώρο της Αγριάς

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία στις αρχές και τέλη Σεπτεμβρίου του 2023,…

21 Μαρτίου 2024

Ιστορία

Σπίτια μιας άλλης εποχής, από τον παλιό Βόλο, αρχοντικά, τα οποία δεν είναι και πολλά…

21 Μαρτίου 2024