Τοπικά

Αδυναμία πληρωμών από τους Ιερούς Ναούς – Μείωση της φορολογίας ζήτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Αδυναμία να πληρώσουν τους εργαζόμενους, όπως είναι οι νεωκόροι και οι ιεροψάλτες, έχουν σιγά-σιγά οι Ιεροί Ναοί της Μητρόπολης Δημητριάδος, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα από τα παγκάρια λόγω της καραντίνας, δεν μπορούν να βρουν και τους πόρους για να λειτουργήσουν και να τακτοποιήσουν άμεσες υποχρεώσεις.
Πολύ δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση για όλες σχεδόν τις Ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Οι ναοί εδώ και τρεις εβδομάδες είναι κλειστοί για τους πιστούς και ουσιαστικά δεν έχουν έσοδα μέσα από τα παγκάρια είτε πρόκειται για κυριακάτικες θείες λειτουργίες είτε από μυστήρια. Ως γνωστόν το εκκλησιαστικό έργο διεξάγεται κανονικά, αλλά με την παρουσία μόνο των ιερέων και των ιεροψαλτών.
Οι υποχρεώσεις, όμως τρέχουν και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για να πληρωθούν εργαζόμενοι και προμηθευτές από εργασίες που ήδη έχουν εκτελεστεί.

Ο μεγαλύτερος «βρόχος» για τις Ενορίες είναι η πληρωμή των νεωκόρων και των ιεροψαλτών.
«Συνολικά έχουμε στις Ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος κοντά στους 500 νεωκόρους και ιεροψάλτες που όλοι αυτοί προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους και μέσα στην περίοδο της καραντίνας» δήλωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πρόσθεσε πως «οι Ενορίες έχουν μεγάλο πρόβλημα για το πώς θα τους πληρώσουν, καθώς δεν έχουν έσοδα εδώ και καιρό. Άλλωστε οι νεωκόροι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τη γνώμη μας από την πολιτεία».

Ένα ακόμη «αγκάθι» είναι η εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ. Γενικώς τα οικονομικά προβλήματα μεγεθύνονται συνεχώς για τους Ναούς, τη στιγμή μάλιστα που και η Μητρόπολη ως οργανισμός θα πρέπει να πληρώσει τους 30 περίπου υπαλλήλους. «Από το προσωπικό της Μητρόπολης ένα μέρος βγήκε σε αναστολή, ενώ για το υπόλοιπο μπορούμε προς το παρόν να καλύψουμε τη μισθοδοσία» ανέφερε ο μητροπολίτης.
Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ως μέτρο ανακούφισης της πολιτείας τη μείωση της φορολογίας που είναι μεγάλη για την εκκλησία και θα μπορούσε να δώσει κάποιες «ανάσες».

Ο Έρανος της Αγάπης
Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολο πώς θα διεξαχθεί και ο Έρανος της Αγάπης από τα έσοδα του οποίου ενισχύεται το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης.
Κάθε χρόνο από τον Έρανο της Αγάπης προκύπτουν κοντά στα 90.000 ευρώ. Ωστόσο το ζήτημα είναι, πώς θα υλοποιηθεί, καθώς οι εθελόντριες γυναίκες δεν θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σπίτια των πιστών και να ζητούν την συνδρομή τους. Η διεξαγωγή του απαιτεί τη διά ζώσης συναναστροφή που σε συνθήκες πανδημίας είναι δύσκολο. Και ίσως να βρεθούν άλλοι τρόποι για να πραγματοποιηθεί και φέτος η σημαντική αυτή δράση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το