Άρθρα

Αδιόρθωτοι ηγεμονίσκοι, αδιαφορούν για τις κρίσεις που προκαλούν στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών

Των Αλέκου Χατζηχαραλάμπους και Βάσως Νάκου, μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν την 29η Μαΐου – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών, που πολίτες από όλη την Ελλάδα θα καταγγείλουμε δημόσια την αντίθεσή μας στην εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου NO BURN και την εξ αρχής θετική ανταπόκριση συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα, τέθηκε σε δημόσιο διάλογο η πανελλαδική διάσταση της καύσης σκουπιδιών και επιτεύχθηκε μια συνεργασία, που οδήγησε στην 29η Μαΐου – αφετηρία ενός πανελλαδικού πια αγώνα. Τη μέρα αυτή διοργανώνονται δράσεις σε διάφορες πόλεις, ενώ στο Βόλο οι συνεργαζόμενες συλλογικότητες καλούμε σε ένα νέο μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στο Δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στην Περιφέρεια, επιλέγοντας η αρχή και το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας μας να συνδεθούν με τις Αρχές του τόπου που με τις πολιτικές τους συμβάλλουν στην καταστροφή του. Στις 17 Μαΐου με ανοιχτή επιστολή της Πρωτοβουλίας NO BURN καλέσαμε όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να συμμετέχουν. Αντί αυτού, κάποιοι όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, αλλά ανακοινώνουν τη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας!
Ο λόγος για το ΚΚΕ – ΠΑΜΕ και μια σειρά σωματείων, συλλόγων, συνδικάτων γύρω από αυτό, δηλαδή ένας κομματικός χώρος με βαριά ιστορία, με μια κοσμοθεωρία που με τέτοιες κινήσεις καθόλου δεν τιμά. Το συγκεκριμένο κόμμα όντως ανέδειξε το θέμα της καύσης στη Βουλή πριν 5 χρόνια περίπου. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να το θεωρεί πολιτική του περιουσία ώστε να τη διαμοιράζει κατά το δοκούν και να επιτρέπει τη «χρήση» της μόνο σε όποιους εναρμονίζονται και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των δικών του προσταγμάτων, πρακτικών, πολιτικών ερμηνειών και κομματικών γραμμών που ορίζονται από την κορυφή της πυραμίδας. Τέτοιες πολιτικές επιλογές έχουν σεχταριστικό χαρακτήρα.
Τα κοινωνικά κινήματα ως δομικό στοιχείο τους έχουν την πολυσυλλεκτικότητα, την πολύμορφη δράση, την αλληλεπίδραση των μερών που τα διαμορφώνουν, που ορίζουν τις προϋποθέσεις, τους στόχους και τις προοπτικές. Δεν είναι κτήμα καμιάς ιδεοληψίας ή οποιασδήποτε οργάνωσης με πυραμιδωτή διάταξη. Πιο συγκεκριμένα στηρίζονται στον διαλεκτικό τρόπο οργάνωσης με κυρίαρχο πρόσταγμα τη «θέση, αντίθεση, σύνθεση» και εκεί βρίσκεται η δύναμή τους.
Κύριοι και κυρίες,
Το να απαξιώνετε το κάθε εγχείρημα επειδή δεν το ελέγχετε ή προέκυψε από πρωτοβουλία άλλων, το να θέτετε όρους σε μορφή τελεσιγράφου για τη συμμετοχή σας (βλέπε προηγούμενα συλλαλητήρια) και, κυρίως, το να κρίνετε εκ προοιμίου όπως στο συλλαλητήριο του 2020 ότι θα συμβούν «μπάχαλα» σας καθιστά τουλάχιστον ανιστόρητους. Εκτός και αν θεωρείτε «μπάχαλα» τις συγκρούσεις των εργατών, των φοιτητών, των αγροτών, που η ιστορία σας και γενικότερα η ιστορία βρίθουν από αυτές ενάντια στην καταστολή του αστικού κράτους και των αφεντικών. Και αυτή η ιστορία σας και η δυναμική σας είναι που μας κάνει να θεωρούμε τη συμμετοχή σας απαραίτητη και καταλυτική. Αλλά μόνο συναινετικά, με πολιτική ισονομία και ξεκάθαρες ισότιμες θέσεις, όπως και με όλους τους άλλους συνεργάτες και συνοδοιπόρους σε αυτό τον αγώνα.
Πιθανώς οι παρατρεχάμενοι – συνεργάτες σας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας να σας προσφέρουν άλλοθι με την συμπόρευση τους σε αυτό το συλλαλητήριο. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι σε αυτούς χρεώνονται δύο διασπάσεις της Επιτροπής Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ότι (τι ειρωνεία!) ένα από τα βασικά επιχειρήματα – προσχήματα που επικαλούνταν για τις κρίσεις που δημιουργούσαν ήταν ο καθαρισμός της Επιτροπής από κομματικούς. Αλλά ο δημώδης λαός λέει ότι «εκεί που έφτυνες τώρα γλύφεις».
Ο αγώνας, κύριοι και κυρίες, δεν θα ευοδώσει ούτε με ηγεμονισμούς και τακτικισμούς, ούτε με αντικαλέσματα σε παρόμοιες δράσεις για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και τα κουκιά μας! Απαιτεί ισότιμη συνεργασία, ειλικρίνεια και διαφάνεια. Για του λόγου το αληθές για να φτάσουμε στην Πανελλαδική Ημέρα δράσης καθίσαμε στο τραπέζι μια πλειάδα συλλογικοτήτων, πολιτικοί χώροι, οικολογικές οργανώσεις, πολίτες. Παρά τις διαφορές μας καταφέραμε να συναινέσουμε μέσα από διαφωνίες, τριβές, αντεγκλήσεις, αναθεωρήσεις, επαναδιατυπώσεις, καθώς και να ορίσουμε και να προσδιορίσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς μας στόχους, τους ταξικούς, κοινωνικούς , πολιτικούς μας εχθρούς. Το αποτέλεσμα ήταν να καθορίσουμε και τους τρόπους και τις μεθόδους με τους οποίους θα τους πολεμήσουμε και θα αναιρέσουμε τους όποιους εγκληματικούς τους σκοπούς. Θεωρούμε ότι έτσι θα μαζικοποιήσουμε το κίνημα και στο Βόλο και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και θα δώσουμε ξεκάθαρα το πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Χωρίς υποσημειώσεις αλλά και χωρίς καθοδηγητικές, κομματικές ή άλλες «ομπρέλες».
Σας καλούμε να αναθεωρήσετε τη στάση σας και να συμπορευτείτε με όλη την κοινωνία του Βόλου και τις συλλογικότητες της Ελλάδας που θα κατέβουν στους δρόμους στις 29 Μαΐου. Αν δεν τους σταματήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δεν θα σταματήσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το