Τοπικά

Αδιόριστοι 2.500 εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία με μεροκάματο πείνας – Ιδιαίτερα με λιγότερα από πέντε ευρώ την ώρα

Στους 2.500 περίπου ανέρχονται σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων τοπικών εκπαιδευτικών φορέων οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στη Μαγνησία που με αγωνία παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να επιβιώσουν με μεροκάματα και μισθούς πείνας για τους περισσότερους, τη στιγμή που άλλοι αδυνατούν να βρουν ακόμη και ένα μαθητή για τους κάνουν ιδιαίτερο μάθημα.

Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να ρωτήσουν, αν οι υπηρεσίες γνωρίζουν κάτι περισσότερο από αυτό που ανακοινώνεται στα ΜΜΕ για τον επικείμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Βέβαια αν το υπουργείο Παιδείας κάνει διορισμούς μόνο σε ορισμένες ειδικότητες που έχει πολλά κενά πανελλαδικά, όπως δασκάλους, νηπιαγωγούς, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, τότε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι από τη Μαγνησία θα ανέρχονται κοντά στους 1.500 αριθμός επίσης πολύ υψηλός.
Πάντως το υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών θα αφορά ο διαγωνισμός και μπορεί να είναι για όλες, ενώ η κύρια συζήτηση αφορά στη δομή του. Επίσης το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός δεν θα είναι γραπτός, ενώ στοχεύει να διορίσει 20.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς σε βάθος τριετίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Έθνος» ο διαγωνισμός θα έχει διπλό σύστημα πάντοτε υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ. Το ένα σύστημα θα αφορά στους αναπληρωτές που ουσιαστικά έχουν γίνει «μόνιμοι» στα σχολεία, αφού πολλοί διορίζονται κάθε χρόνο τρέχοντας από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Οι αναπληρωτές πιθανότατα θα έχουν επιπλέον μοριοδότηση, ανάλογα με τον μήνα προϋπηρεσίας, αλλά και το χρόνο αποφοίτησης από τη Σχολή. Το δεύτερο σύστημα θα αφορά στους νέους αποφοίτους από τις Σχολές που δεν έχουν προλάβει να διοριστούν.
Πάντως η τελευταία φορά που διεξήχθη διαγωνισμός ΑΣΕΠ για διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν το 2009. Αν γίνει ξανά, υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν 75,000. Πάντως οι συνταξιοδοτήσεις τα τελευταία χρόνια άγγιξαν τις 25.000.
Το 2010 οι μόνοι εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες ανέρχονταν 94.264, ενώ πλέον ανέρχονται στους 71.346, δηλαδή μια μείωση γύρω στο 25%.

Ιδιαίτερα με κάτω από πέντε ευρώ
Το γεγονός πως εδώ και εννιά χρόνια δεν έχει γίνει κανένας διαγωνισμός μονίμων εκπαιδευτικών, έχει αυξήσει τη δεξαμενή των αδιόριστων εκπαιδευτικών στη Μαγνησία που προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά εργαζόμενοι είτε ως αναπληρωτές είτε στα φροντιστήρια αλλά και στα ιδιαίτερα μαθήματα.
Και επειδή ως αναπληρωτές προσλαμβάνεται από τον Νομό ένα μικρό ποσοστό, οι πιο πολλοί καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Αλλά και οι οργανωμένες μονάδες φροντιστηρίων δεν είναι πολλές και δεν μπορούν να απορροφήσουν πολλούς καθηγητές.
Επομένως η τελευταία λύση είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα, όπου τα τελευταία δυο με τρία χρόνια οι αποδοχές έχουν μειωθεί δραματικά και η αποζημίωση μιας ώρας διδασκαλίας έχει πέσει πλέον ακόμη και κάτω από τα πέντε ευρώ.
Και αυτό συνέβη για δύο λόγους, πρώτον, οι γονείς εξαιτίας της οικονομικής δυσκολίας δεν έχουν περισσότερα χρήματα να διαθέσουν, και δεύτερον, λόγω της πληθώρας των αδιόριστων εκπαιδευτικών, ιδίως σε ειδικότητες, όπως οι φιλόλογοι και οι δάσκαλοι, και της συνεπαγόμενης μεγάλης προσφοράς για παροχή υπηρεσιών, οι τιμές διολισθαίνουν προς τα κάτω.
Βέβαια υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αδιόριστων εκπαιδευτικών, ιδίως των νέων που αποφοίτησαν πρόσφατα από τις Σχολές, οι οποίοι ούτε να βρουν εργασία σε φροντιστήρια μπορούν, ούτε έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ένα κύκλο με ιδιαίτερα μαθήματα.

Έως 75 κενά εκπαιδευτικών
Σε γενικές γραμμές ο Νομός Μαγνησίας θεωρείται πλήρης από εκπαιδευτικούς με λίγες οργανικές θέσεις να υπάρχουν.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφέρθηκε πως οργανικά κενά, γύρω στα πέντε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο στην ειδικότητα των βιολόγων, φυσικών, χημικών, και οι υπόλοιπες ειδικότητες είναι πλήρεις.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων κ. Απόστολος Μούσιος, χρειάζονται τουλάχιστον δέκα δάσκαλοι, πέντε νηπιαγωγοί. Υπάρχουν βέβαια ανάγκες και για τουλάχιστον 45 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ειδικότητα στην οποία δεν έχει γίνει διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών ποτέ, παρά τις εκάστοτε υποσχέσεις των υπουργών Παιδείας.
Βέβαια μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού απευθείας στον Νομό δεν έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και, όσοι έρχονται στη Μαγνησία, γίνεται μετά από μεταθέσεις. Πάντοτε οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Κρήτη, όπου πρώτα καλύπτουν εκεί τα κενά και μετά συγκεντρώνοντας μόρια ξεκινούν την προσπάθεια για να μπουν στη Μαγνησία και πάλι αυτό επιτυγχάνεται μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας και αγωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το