Κατηγορίες: Τοπικά

Οι αδυναμίες του νέου φορολογικού νόμου επί τάπητος σε ημερίδα του Π.Θ.

«Δικαιότερος σε σχέση με το παρελθόν είναι ο νέος φορολογικός νόμος, ωστόσο παρουσιάζει ακόμη πολλές αδυναμίες που θα αντιμετωπιστούν στην πορεία. Ο πολίτης δεν φορολογείται πλέον περιπτωσιολογικά αλλά με κανόνες και το κυριότερο είναι ότι, με το νέο νόμο, φορολογείται το εισόδημα και όχι το επάγγελμα». Τις δηλώσεις αυτές έκανε σήμερα από το Βόλο ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Νομιμοπαρασκευαστικής Επιτροπή του νέου φορολογικού νόμου που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2014, Απ. Ρεφενές, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας.
Ο κ. Ρεφενές παραδέχθηκε ότι κάθε μεταρρύθμιση απαιτεί χρόνο για να αποδώσει, ενώ προκαλεί καθυστερήσεις και δυστοκίες ειδικά στους λογιστές που καλούνται ν’ αλλάξουν τρόπο σκέψης. «Δεν φορολογούμε πια το φορολογούμενο περιπτωσιολογικά. Τον φορολογούμε με κανόνες. Αντί λοιπόν να ψάξουμε στον κώδικα φορολογικού εισοδήματος και να βρούμε σε ποια διάταξη εμπίπτει ο κάθε φορολογούμενος, τώρα καλούμαστε να τον εντάξουμε σε κάποιο γενικό κανόνα. Αυτό είναι πιο δίκαιο» τόνισε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι στόχος αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να κλείσει τις τρύπες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας ένα δίκαιο και απλό τρόπο για όλους τους φορολογούμενους. «Αντί να φορολογούμε το επάγγελμα, τώρα φορολογούμε το εισόδημα. Αντί να φορολογούμε το παραστατικό, τώρα φορολογούμε το εισόδημα. Εάν αυτό αποφέρει πρόσθετα έσοδα για το κράτος, δεν είναι κάτι που για μας αποτελούσε στόχο. Προσωπικά, περιμένω ότι θα αποφέρει περισσότερα έσοδα επειδή κλείνει τρύπες».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών αποτελεί πολιτική απόφαση και όχι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης που πέτυχε να διευρύνει τη φορολογική βάση. «Νομίζω έχουν μπει οι βάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, χωρίς να έχουμε επίπτωση στο φορολογικό εισόδημα» επισήμανε. Τέλος εκτίμησε ότι για να ισχύσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση επί της ουσίας, θα πρέπει να υπάρξει και κοινή φορολογική πολιτική σε όλα τα κράτη μέλη, όσο κι αν αυτό αργήσει να εφαρμοστεί.
«Είναι δύσκολο να επιτευχθεί φορολογική εναρμόνιση», επισήμανε ο Γιώργος Ιατρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή φορολογική ενοποίηση, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα. Απαντώντας δε στον ισχυρισμό ότι ο νέος φορολογικός νόμος είναι δίκαιος, εξέφρασε την ελπίδα η Πολιτεία να προσαρμόσει και να διορθώσει σημεία που πάσχουν και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση.
Για μεγάλες αδυναμίες και για κακογραμμένο νόμο σε πολλά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίθεση σε αστυνομικό – Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Θύμα επίθεσης από αγνώστους έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/2) ένας αστυνομικός, που βρισκόταν εκτός…

12 Φεβρουαρίου 2024

Βουλγαρία: Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα

Tραγωδία σημειώθηκε στη Βουλγαρία, καθώς νεκρός εντοπίστηκε ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο…

12 Φεβρουαρίου 2024

Άγιος Βαλεντίνος εν μέσω ακρίβειας: Πόσο κοστίζει ένα τριαντάφυλλο και ένα μικρό μπουκέτο λουλούδια

Πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ως είθισται, τα ζευγάρια κάνουν δώρα ο ένας…

12 Φεβρουαρίου 2024

Αποκαλυπτική διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης στις γυναίκες να φορούν στρινγκ μαγιό: «Αποσπούν την προσοχή»

Πλήθoς γυναικών στην Αυστραλία φόρεσαν τα στρινγκ τους και εμφανίστηκαν αποφασισμένες να διαμαρτυρηθούν απέναντι σε…

12 Φεβρουαρίου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο

Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ναι» είπαν η…

12 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκίνησε το θρυλικό καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο: Μουσική, χορός και χρώματα – Εντυπωσιακές εικόνες

Η πιο μαγευτική εποχή για το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας είναι εδώ. Το φετινό…

12 Φεβρουαρίου 2024