Τοπικά

Αδήλωτη εργασία 5,27% σε επιχειρήσεις Μαγνησίας – Ηλεκτρονική παρακολούθηση από το Σώμα Επιθεωρητών στον Βόλο

To επίπεδο της αδήλωτης εργασίας στη Μαγνησία κινείται στο 5,27%, και επαναλαμβανόμενοι είναι οι έλεγχοι στην εστίαση όπου η ανασφάλιστη εργασία είναι «θεσμός». Σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας το ποσοστό θεωρείται περιορισμένο. Το επιχείρημα είναι βάσιμο, αλλά το συμπέρασμα εσφαλμένο, διότι εγείρεται και το αντεπιχείρημα ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι κλάδοι στα οποία τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας δεν είναι απλώς υψηλά, αλλά συντριπτικά και τα οποία μένουν εκτός καταγραφών και ελέγχων, επειδή πρακτικά ή τυπικά αυτό είναι ανέφικτο, όπως στην οικιακή μισθωτή εργασία, αγροτική οικονομία και άλλα «άβατα» της αγοράς εργασίας.
Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και πρώτοι στόχοι εξακολουθούν να είναι οι τράπεζες και η εστίαση, αλλά και οι βιοτεχνίες.
Η νόμιμη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η κανονικοποίηση όλων των ακραίων μορφών ευέλικτης απασχόλησης δένει πλέον τα χέρια των στελεχών των ελεγκτικών μηχανισμών, που πολλές φορές αδυνατούν να αξιολογήσουν και να καταγράψουν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, είτε γιατί η σχέση εργασίας είναι τυπικά σύννομη (μπλοκάκι) είτε γιατί στερούνται δικαιοδοσίας (μισθωτοί εργάτες γης).

Ως εκ τούτου, οι επίσημες καταγραφές αφορούν κατά κύριο λόγο την πλήρως αδήλωτη εργασία (ανασφάλιστη ή μη) και θα πρέπει να θεωρούνται ως το ελάχιστο επίπεδο εκδήλωσης του φαινομένου το οποίο είναι βέβαιο ότι στην ολότητά του αναφέρεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων (ή επιχειρήσεων).
Τους τελευταίους δύο μήνες, το Σώμα Επιθεωρητών στον Βόλο εφαρμόζει τη μέθοδο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες βάσει Νόμου για την απόκτηση κωδικού στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ το οποίο ελέγχει με αυτό τον τρόπο τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων στο επίπεδο της αδήλωτης εργασίας.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στο σύστημα αίτηση για άδεια εργασίας κατά την Κυριακή και ημέρα αργίας, αίτηση για βεβαίωση αριθμού απασχολούμενου προσωπικού, αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς ή συμφιλιωτικής διαδικασίας.
Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να προβούν εφόσον προκύψει συμβάν στην αναγγελία εργατικού ατυχήματος, αλλά και στην αναγγελία ασθενειών των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία.
Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και για τη μη αναγραφή του ονόματος στον πίνακα προσωπικού είναι 10.549,44 ευρώ για υπάλληλο άνω των 25 ετών, 9.197 ευρώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών και αντίστοιχα για εργατοτεχνίτη άνω των 25 ετών είναι 10.550,54 ευρώ και 9.200,49 ευρώ για εργατοτεχνίτη κάτω των 25 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το