Κόσμος

Αδειάζει τα μεσάνυχτα η μπαταρία του Philae

robot-komitis

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ιστορικής πρώτης προσεδάφισης διαστημικού οχήματος σε κομήτη μετράει ως τα μεσάνυχτα, καθώς αδειάζουν οι μπαταρίες του ρομπότ Philae, που, πάντως, πρόλαβε να κάνει μια γεώτρηση και να στείλει πολίτυμα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Το ρομπότ Philae αναμένεται να «πεθάνει» περίπου τα μεσάνυχτα, όταν θα τελειώσει η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών (CNES) της Τουλούζης.
Το Φίλαι λειτουργεί με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, ενώ οι ηλιακοί του συλλέκτες που την τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα διότι το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.
«Πιστεύουμε ότι το ρομπότ πρόκειται να σβήσει περίπου τα μεσάνυχτα», είπε ο Γκοντόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Φίλαι θα εισέλθει κατόπιν σε κατάσταση αναμονής.
Πάντως, «τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά», τόνισε ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES. «Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το