Τοπικά

Αδιάθετες μεγάλες ποσότητες λαδιού – Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο Πήλιο λόγω μειωμένης τιμής

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο, καθώς ο χρόνος περνάει και δεν μπορούν να διαθέσουν το λάδι τους που έχουν αποθηκευμένο λόγω της σημαντικής πτώσης της τιμής τους αυτή την περίοδο.
Επομένως οι κόποι μιας χρονιάς κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι και οι προσδοκίες να τόνωση του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος να πέσουν στο κενό.
Οι αδιάθετες ποσότητες λαδιού λόγω του ιδιότυπου χρηματιστηρίου των τιμών του που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα χρονική περίοδο, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς στο κεντρικό και Νότιο Πήλιο οι οποίοι έχουν στις αποθήκες τους μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου από την φετινή πολύ καλή παραγωγή που υπήρξε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί στο Πήλιο, οι οποίοι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση και αποφάσισαν να κρατήσουν στις αποθήκες τους το λάδι με την ελπίδα ότι μετά τα Χριστούγεννα και, καθώς περνούσε ο καιρός θα μπορούσαν να διαθέσουν το λάδι τους πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης που πρόσθεσε πως «αυτό τελικά δεν ίσχυσε, καθώς μετά τα Χριστούγεννα οι τιμές στο λάδι, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν. Έτσι πολλοί παραγωγοί είναι στην πολύ δύσκολη θέση να έχουν κρατημένες στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες λαδιού τις οποίες αδυνατούν να διαθέσουν, καθώς θα πουλήσουν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που ήλπιζαν».

Πιο συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα η τιμή πώλησης ενός λίτρου λαδιού κυμαινόταν στα 3,5 ευρώ. Είχε φτάσει στο πιο υψηλό σημείο. Τότε καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι θα μπορούσε να φτάσει και τα τέσσερα ευρώ. Οι παραγωγοί κράτησαν ποσότητες στις αποθήκες, αλλά αντί για αύξηση, είδαν μείωση της τιμής που πλέον κυμαίνεται στα 2,50-2,70 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ήταν υψηλότερη κατά 50 λεπτά.
Ενδεχομένως η επάρκεια σε λάδι λόγω της δεύτερης συνεχόμενης καλής χρονιάς ως προς την παραγωγή λαδιού και η έλλειψη ζήτησης από τις εταιρείες και τους εμπόρους να οδήγησε στην πτώση των τιμών.
«Το μήνυμα είναι πως ο παραγωγός δεν θα πρέπει να ρισκάρει και να διαθέτει το λάδι του έγκαιρα είτε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό είτε στον έμπορο» τόνισε ο κ. Διανελλάκης.
Την ίδια στιγμή μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στους παραγωγούς ο δάκος. «Έχουν γίνει συστηματικοί ψεκασμοί στα ελαιόδενδρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά το πρόβλημα με τον δάκο παραμένει. Η παραγωγή της χρονιάς 2018-2019 αναμένεται να είναι πολύ μέτρια σε ελιές και, αν προσθέσουμε και την δακοπροσβολή, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα» κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το