Τοπικά

Άδειασαν οι φυλακές του Βόλου με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Εκατοντάδες κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου τόσο το 2016, όσο και το πρώτο τετράμηνο φέτος από τις φυλακές του Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ωστόσο γνώστες των αποφυλακισθέντων θεωρούν ότι μεταξύ τους δεν υπάρχουν «σκληροί» κακοποιοί, δηλαδή βαρυποινίτες, αν και η περίπτωση του Αφγανού που σκότωσε και βίασε 19χρονη φοιτήτρια της Ιατρικής στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, τους διαψεύδει.

Τόσο το 2016, όσο και το πρώτο τετράμηνο φέτος, καθώς η ισχύς του νόμου 4322/2015, άρθρο 12, που τιτλοφορείται «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015, έχει παραταθεί, έχουν αποφυλακιστεί συνολικά από τις δύο φυλακές του Βόλου 256 κρατούμενοι και ειδικότερα 185 το 2016 και 71 μέχρι σήμερα φέτος. Από τους αποφυλακισθέντες 205 αποφυλακίστηκαν από το σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας και οι υπόλοιποι 51 από το κατάστημα του Βόλου.

Αν και πανελλαδικά θεωρείται πως περίπου 150 «σκληροί» κακοποιοί έχουν αποφυλακιστεί, τοπικά από τις δύο φυλακές δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, καθώς όπως σημειώνει γνώστης προσώπων και πραγμάτων «τα άγρια εγκλήματα δεν τα κάνουν όταν αποφυλακιστούν οι «σκληροί», αλλά οι καινούργιοι στο έγκλημα. Οι «σκληροί» που έχουν φάει τη φυλακή με το κουτάλι, δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτή».

Η περίπτωση του Αφγανού που είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κασσαβέτειας, αποδεικνύει εν μέρει τον παραπάνω ισχυρισμό. Toν Μάιο του 2013 μια νεαρή φοιτήτρια από το Αγρίνιο, που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα, είχε δεχθεί επίθεση από τον ανήλικο, τότε, Αφγανό Χουσεΐν K. Ενώ επέστρεφε από νυχτερινή έξοδο, ο 17χρονος τότε Αφγανός την είχε ρίξει σε γκρεμό, από ύψος δέκα μέτρων, στην προσπάθειά του να τη ληστέψει. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο, ενώ λίγες ώρες αργότερα αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και συλλάβει τον δράστη. Τον Φεβρουάριο του 2014, καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οπότε αποφυλακίστηκε, με τον περιοριστικό όρο να δίνει το «παρών» ανά δεκαπενθήμερο στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, συνελήφθη για τον φόνο και τον βιασμό 19χρονης φοιτήτριας Ιατρικής στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

«Στην Κασσαβέτεια δεν υπάρχουν «σκληροί», είναι αγγελούδια οι περισσότεροι, διαφορετικά δεν θα κρατούνταν εκεί, αφού είναι αγροτικές φυλακές», επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει τα των φυλακών.

Η υπόθεση προκάλεσε κύμα αυστηρών δημοσιευμάτων στη Γερμανία για τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό και στην Ελλάδα για την ισχύ του Ν. 4322/2015, γνωστού ως νόμου Παρασκευόπουλου. Η συνήγορος του Αφγανού είχε δηλώσει ότι ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Επικαλούνταν μάλιστα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακιστεί 150 «σκληροί» αλλοδαποί κακοποιοί, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν την κακοποιό δράση τους.

Γεγονός είναι ότι οι δύο φυλακές του Βόλου αποσυμφορήθηκαν και σήμερα βρίσκονται κρατούμενοι στου Βόλου 65 άτομα, το 30% περίπου των οποίων αλβανικής καταγωγής.

Βέβαια η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγάλη, καθώς κάθε κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές κοστίζει στο ελληνικό κράτος ημερησίως 28,18 ευρώ και ετησίως 10.287,49 ευρώ.

 

Τι προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου

 

Τι όμως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, που τιτλοφορείται «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015;

Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκισή τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).

Συγκεκριμένα:

«1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

  1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.
  2. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
  3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους από τη δημοσίευσή του.
  4. Όσοι απολύονται, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.
  5. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.

Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του κυρίου Παρασκευόπουλου, ο κ. Κοντονής, συζητάει την εκ νέου παράταση του επίμαχου νόμου για τρίτη χρονιά. Ο νόμος είχε ισχύ αρχικά από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, αλλά έχει πάρει παράταση».

 

 

ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το