Παραπολιτικά

Αδιανόητες καταστάσεις στο «Αχιλλοπούλειο»

Η σύγκρουση μεταξύ ορισμένων γιατρών και του διοικητή του «Αχιλλοπούλειου» για το γεγονός ότι έγινε παύση υποδοχής νέων περιστατικών καρκίνου στο Νοσοκομείο, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, είναι ανώφελη. Είναι ανώφελη επειδή το μοναδικό απτό αποτέλεσμά της είναι να κλονίζει την αξιοπιστία των ασθενών και μιας ολόκληρης κοινωνίας στο Νοσοκομείο. Είναι ανώφελη γιατί από κοινού έπρεπε να συζητήσουν τη λύση ώστε να μη γίνει παύση εισαγωγής περιστατικών.
Γιατροί και διοίκηση «αλληλο-λιντσάρονται» αναιτίως αφού και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι δραματική. Εφόσον είναι δραματική, επείγει να βρεθεί λύση και λύση με κραυγές και ανταλλαγή «λασπόλουτρων» δεν μπορεί να δοθεί. Ούτε με συμψηφισμούς σε χρόνο ακατάλληλο και μεταγενέστερο της εκδήλωσης του προβλήματος, όπως έπραξε το υπουργείο Υγείας.
Το ίδιο το πρόβλημα δεν επιδέχεται ερμηνειών. Είναι ντροπιαστικό. Την πολιτική όμως σημασία της ντροπής την περιθωριοποίησαν για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι δυνατόν να περιφέρονται ασθενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για χημειοθεραπείες και ο καθένας να προσπαθεί είτε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός, είτε να διασωθεί επικοινωνιακά.
Δεν είναι επίσης δυνατόν, όταν κλείνεις τις πόρτες σε ανθρώπους που η ζωή τους κάθε μέρα παίζεται στα ζάρια, να επιρρίπτεις ευθύνες σε γιατρούς και να κατηγορείς ότι είναι υπεύθυνοι για την εκτίναξη του κόστους των φαρμάκων.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο δηλώνει απλά και λαϊκά πως δεν φταίνε τα μνημόνια, οι δανειστές και η «ξεπουλημένη» διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» για την παύση των χημειοθεραπειών, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αλλά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη «ρεμούλα» γι’ αυτό και θα γίνει έλεγχος. Χρέος του υπουργείου και της διοίκησης ήταν να αποκαλύψουν τους υπευθύνους και να σταματήσουν τα έκτροπα που διαπίστωσαν, πριν κλείσουν την πόρτα στους ασθενείς.
Εάν ευθύνονται οι γιατροί, όπως καθαρά αναφέρει ο κ. Πολάκης με επίσημη ανακοίνωσή του, θα έπρεπε προ πολλού να πάνε «πακέτο» στον εισαγγελέα. «Ιερές αγελάδες» δεν υπάρχουν. Εάν υπάρχουν «τρωκτικά» χρέος τους ήταν στο υπουργείο να τα ανακαλύψουν και να τα στείλουν σπίτι τους πριν στείλουν σε άλλο νοσοκομείο ασθενείς με καρκίνο.
Όλοι περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε ποια θα είναι η πολιτική, που θα ακολουθήσουν με την παροχή ασφάλειας στους ασθενείς. Κάθε έκπτωση είναι αδιανόητη. Αλλά προς το παρόν, απλώς περιμένουμε. Διότι οι ώς τώρα διενέξεις μεταξύ γιατρών και διοίκησης ουδόλως ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της κατάστασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το