Οικονομία

Αδεια ταμεία: Ξεμείναμε από εισπράξεις φόρων στο τέλος του 2014

tameio

Το ταμείον είναι μείον! Σημαντική υστέρηση σε εισπράξεις φόρων παρουσιάστηκε στο τέλος του 2014 προκαλώντας ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Φόβοι που εντείνονται καθώς η προεκλογική περίοδος θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα που υπολείπονται αυτών του περσινού α’ εξαμήνου.

Μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών συνέλεξε τα πρώτα στοιχεία από την καταθέσεις χρημάτων για πληρωμή φόρων, μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ, και το αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Δείγμα του κλίματος που υπάρχει στους υπόχρεους. Το πιο ανησυχητικό σημάδι όμως θεωρείται και η διαφαινόμενη κόπωση στην πληρωμή οφειλών μετά τους πρώτους δύο μόλις μήνες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα των 100 δόσεων. Γίνεται αντιληπτό πως αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα -όταν και όποτε γίνει αυτή- καθώς η υστέρηση στα έσοδα, δημιουργεί μεγαλύτερη «τρύπα» που θα πρέπει με κάθε τρόπο να καλυφθεί.

Συγκεκριμένα:

– Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί ως τώρα 150.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 125.000. Το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση με το νέο σύστημα ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα προκαταβολές και δόσεις, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 3,2 δισ. ευρώ, αυξάνονται δηλαδή με ρυθμό 1,6 δισ. κάθε μήνα. Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε 50 ημέρες  έχουν υποβληθεί 34.244 αιτήσεις υπαγωγής  για να ρυθμιστούν χρέη 785 εκατ. ευρώ.

– Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 1,1 δισ. ευρώ. Απομένει να φανεί αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν άλλα 150-200 εκατ. ευρώ που  φαίνεται πως υπολείπονται.

–  Στα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα φανεί πόσα εισπράχθηκαν από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Τα πρώτα σημάδια πάντως δείχνουν ότι ο στόχος για είσπραξη 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο δεν επετεύχθη. Αν η είσπραξη «κόλλησε» κάτω και από 300 εκατ. ευρώ, τότε γεννάται θέμα για την επίτευξη του στόχου είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο.

–  Ανησυχία υπάρχει και για την πορεία είσπραξης του ΦΠΑ, ειδικά αν αποδειχθεί πως το προεκλογικό κλίμα «πάγωσε» την κίνηση στην εορταστική αγορά. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούσαν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου θα άρχιζε μια πορεία ανάκαμψης που θα τόνωνε και τα έσοδα από ΦΠΑ, στα τέλη του 2014 και από τις αρχές του 2015. Τώρα κάτι τέτοιο φαίνεται πως μπορεί να μη συμβεί τους επόμενους μήνες.

πηγή www.iefimerida.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το