Τοπικά

Άδεια άνευ αποδοχών για αποφυγή των νησιών ζητούν καθηγητές από τη χερσαία Μαγνησία “Θ”

Άδεια άνευ αποδοχών ζητούν πολλοί καθηγητές για να μη μετακινηθούν από τη χερσαία Μαγνησία στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ άλλοι κάνουν αίτηση ανάκλησης της απόσπασης που έλαβαν, επιλέγοντας να μείνουν σε κάποιο μέρος της χερσαίας Ελλάδας από το να πάνε στα νησιά.

 
Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το χρόνιο πρόβλημα της επάνδρωσης με διδακτικό προσωπικό των σχολείων των νησιών των Βορείων Σποράδων, με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένα για αρκετές εβδομάδες, διδακτικές ώρες να χάνονται και η τοποθέτηση των καθηγητών, συνήθως αναπληρωτών, να γίνεται αργοπορημένα.
Αυτό το πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζεται και φέτος, καθώς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχώρησε στην τοποθέτηση καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων στα νησιά των Βορείων Σποράδων για να καλύψουν κενά, αλλά έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Και αυτό, γιατί οι καθηγητές επιλέγουν από το να πάνε στα νησιά να διδάξουν, να ζητήσουν άδεια άνευ αποδοχών ή και να ανακαλέσουν την απόσπαση που έλαβαν και να επιστρέψουν για διδασκαλία σε άλλους νομούς της χερσαίας Ελλάδας.

 
Από τη μια είναι κατανοητό ότι καθηγητές που περίμεναν πώς και πώς να αποσπαστούν για ένα χρόνο στη Μαγνησία και να είναι κοντά στις οικογένειές τους, ξαφνικά αναγκάζονται να μετακινηθούν στα νησιά, να είναι μακριά από τις οικογένειές τους και να έχουν πάλι τον εφιάλτη των πολλών εξόδων.
Από την άλλη βέβαια και τα σχολεία των Βορείων Σποράδων κάποια στιγμή θα πρέπει να καλυφθούν με διδακτικό προσωπικό και να μη χάνονται διδακτικές ώρες.
Αρκετοί καθηγητές λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών για ένα μήνα ελπίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα αφενός μπορεί το υπουργείο να ανακοινώσει νέες αποσπάσεις σε υπηρεσίες, αφετέρου μπορεί να προσληφθούν αναπληρωτές.

 
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ετοιμάζει πλάνο που θα το καταθέσει άμεσα στους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς των νησιών, ώστε να συνδράμουν για την κάλυψη κάποιων εξόδων των καθηγητών που τοποθετούνται εκεί. Το κυριότερο είναι να μεριμνήσουν για τη στέγη, ώστε το κόστος είναι πολύ χαμηλό.

 
Επίσης η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητεί να δίνονται ακόμη περισσότερα μόρια σε αυτούς που διδάσκουν στα νησιά, αλλά και να χορηγηθεί επίδομα για να έχουν μια οικονομική «ανάσα» όσοι εκπαιδευτικοί μεταβαίνουν στα νησιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το