Τοπικά

Αδελφοποίηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου με σχολείο από Αστόρια στη Ν. Υόρκη

Σε αδελφοποίηση με το ελληνοαμερικάνικο σχολείο Άγιος Δημήτριος της Αστόρια της Νέας Υόρκης έχει έρθει εδώ και μερικές εβδομάδες το 1ο Γυμνάσιο, δημιουργώντας έτσι δεσμούς με την ομογένεια των ΗΠΑ και μεταφέροντας την κουλτούρα και τη γνώση ενός σχολείου της Ελλάδας στους ομογενείς της τέταρτης και πέμπτης γενιάς που διψά για επαφή με την πατρίδα.
Αφορμή για τη σημαντική αυτή εξέλιξη ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης στις ΗΠΑ το περασμένο Πάσχα. «Ευρισκόμενος στην όμορφη αυτή πολιτεία και, επειδή πάντα με ενδιαφέρει να συνδυάζω τα ταξίδια μου και με πνευματικές ενασχολήσεις, επισκέφθηκα το μεγαλύτερο ελληνοαμερικανικό σχολείο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στηΝ Αστόρια των ΗΠΑ, και λέγεται «Άγιος Δημήτριος». Εκεί μας καλοδέχτηκαν, ο διευθυντής, οι υποδιευθύντριες, η γραμματεία, οι καθηγητές και συμφώνησαν για την αδελφοποίηση. Εξάλλου και το δικό μας Γυμνάσιο είναι από τα παλιότερα στη Μαγνησία κα με ιστορία που το συνδέει και τον κυπριακό ελληνισμό» τόνισε ο κ. Καραφέρης και συμπλήρωσε πως ο διευθυντής του σχολείου «Άγιος Δημήτριος» είναι Αμερικανός, ενώ υπάρχουν αρκετοί Έλληνες καθηγητές που είναι εκεί αποσπασμένοι. Το σχολείο είναι ελληνορθόδοξο και ξέρουμε τη βαθιά επιρροή της Αρχιεπισκοπής στην ελληνική ομογένεια. Επίσης στους χώρους του χώρους υπάρχουν πολλές φωτογραφίες Ελλήνων που επισκέπτονται τις ΗΠΑ και νιώθουν ως υποχρέωσή τους να βρεθούν και στο συγκεκριμένο σχολείο. Είναι τιμή μας που αδελφοποιηθηκαμε με το σχολείο «Άγιος Δημήτριος». Εξάλλου στην Αστόρια διαβιούν πολλοί Έλληνες που διψούν για την κουλτούρα και τη γνώση της πατρίδας τους».
Από τότε καλλιεργήθηκε μια πολύ όμορφη επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου και τους συνομήλικους του σχολείου της Νέας Υόρκης. Μάλιστα η αδελφοποίηση εγκρίθηκε από την περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
«Οι μαθητές και οι καθηγητές από τη Νέα Υόρκη μας έστειλαν φωτογραφίες τους με τα ονόματά τους και τα μηνύματά τους για την Ελλάδα, ενώ εμείς τους στείλαμε και ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων μέσα από ένα δρώμενο στον αύλειο χώρο του σχολείου. Είναι η αρχή μιας συνεργασίας που θα συνεχιστεί με θέρμη, όπως σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις, στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τα δύο εκατέρωθεν εκπαιδευτικά συστήματα. Αργότερα μπορεί να δούμε και την πραγματοποίηση κάποιου ταξιδιού στη Νέα Υόρκη» τόνισε ο κ. Καραφέρης.
Σημειώνεται πως είναι η τρίτη αδελφοποίηση που πραγματοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, καθώς έχει προηγηθεί η συνεργασία με το αρχαιότερο γυμνάσιο της Γερμανίας το «Μέλαθρον», που είναι και το μόνο που διδάσκονται αρχαία ελληνικά, αλλά και το Παγκύκριο σχολείο της Λευκωσίας. Και μετά δύο αυτά σχολεία υπάρχουν ανταλλαγές επισκέψεων και εκπαιδευτικές συνεργασίες.
«Το σχολείο μας είναι πολύ εξωστρεφές και οι γονείς είναι ευχαριστημένοι από την κινητικότητα που εμφανίζει με τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό» είπε.

Share
Ετικέτες: αδελφοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

ΠΕΝΘΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΑΘ. ΖΑΠΑΝΤΟΥΛΗ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό, θείο και εξάδελφο ΙΩΑΝΝΗ ΑΘ. ΖΑΠΑΝΤΟΥΛΗ Ετών 88 που πέθανε, κηδεύσαμε…

23 Ιανουαρίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΣΕΒΡΕΝΙΔΗ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΣΕΒΡΕΝΙΔΗ κηδεύσαμε χθες Δευτέρα…

23 Ιανουαρίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΕΛΛΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τη λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΕΛΛΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ετών 96 που…

23 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΧΑΓΙΑ Ετών 73 κηδεύουμε σήμερα…

23 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΓΙΩΤΗ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΓΙΩΤΗ Ετών 84 κηδεύουμε σήμερα…

23 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Η εμπορική αγορά αναμένει τις πληρωμές συντάξεων

  Την πληρωμή των συντάξεων που θα γίνει εντός ολίγων ημερών, προκειμένου να αναθερμανθεί η…

23 Ιανουαρίου 2024