Υγεία

ΑΔΕΔΥ: Η Υγεία είναι υπόθεση όλων μας- Καταστρατηγούνται οι κανόνες περίθαλψης και νοσηλείας

ygeia

«Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προσθέτοντας πως η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με σκληρά μέτρα περικοπής κοινωνικών δαπανών, συντάξεων, φορολογικής επιδρομής και εκποίησης του δημοσίου πλούτου, πλήττει βάναυσα τους εργαζομένους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και επιτείνει τα οικονομικά αδιέξοδα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «Ο χώρος της Υγείας δεν εξαιρείται από τη μνημονιακή επέλαση.Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών. Η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας στα χέρια του κεφαλαίου και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους, καθιστώντας επικίνδυνες για την υγεία τους τις συνθήκες εργασίας. Η έλλειψη προσωπικού είναι το ίδιο επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού καταστρατηγούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλούς αντιμετώπισης, περίθαλψης και νοσηλείας.
Η Κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα να επανασυστήσει τις καταργημένες, επιλέγει την παγίωση και την επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα προσθέτοντας στα «πεντάμηνα» τους επικουρικούς και τις ατομικές συμβάσεις (κοινώς «μπλοκάκια») στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης. Αντί να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία και εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους και να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέλεξε να συνταχθεί με τις επιταγές του «κουαρτέτου», νομοθετώντας την προαιρετική αντικατάσταση των ιδιωτικών συνεργείων από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μια ακόμα μορφή εργασιακής ζούγκλας».
Επίσης σημειώνει πως οι ατομικές συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προωθούνται από την Κυβέρνηση, είναι ο προπομπός για να γενικευτούν σε όλους τους κλάδους οι προσλήψεις προσωπικού με μπλοκάκι. Η προώθηση ανατροπών στα εργασιακά το Φθινόπωρο θα περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- και το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους και σε όλο το Δημόσιο.
Τέλος τονίζει πως η « αντίσταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή βαρβαρότητα που έχει στόχο την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζομένου, κάθε Σωματείου, κάθε Ομοσπονδίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους
• Επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και άμεση προκήρυξή τους.
• Άμεσα μετατροπή των ατομικών συμβάσεων και όλων των ελαστικών σχέσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
• Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας.
• Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.
• Απόσυρση του Αντιασφαλιστικού Νόμου.
• Ένταξη στα ΒΑΕ.
• Ανάκτηση Μνημονιακών Απωλειών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το