Άρθρα

Αδασμολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο και αγρότες του Πηλίου

Του Ντίνου Βαρδάκη*
Dipl.Ing, MSc (Econ)
UCLouvain & Southampton

ΜΕΡΟΣ Β’

Πέραν της Τυνησίας
Η παγκόσμια ζήτηση για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μεγάλη. Όλο και περισσότερες χώρες φυτεύουν ελαιώνες με σκοπό τις εξαγωγές στην ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) και ειδικά στην Ελλάδα. Αν δεν ξυπνήσουν τα ελληνικά συντηρητικά κόμματα που τα τελευταία 45 χρόνια εναλλάσσονται στην εξουσία, μέχρι το 2030 τα σουπερμάρκετ του Βόλου και της Ελλάδας θα γεμίσουν με φτηνά ελαιόλαδα από τις ακόλουθες χώρες.
Παραγωγή 2019/20 ελαιόλαδου αναδυομένων χωρών σε χιλιάδες τόννους:
Tυνησία: 350, Τουρκία: 225, Mαρόκο: 145, Συρία: 120, Αλγερία: 82.5, Αίγυπτος: 27.5, Ιορδανία: 25.5, Παλαιστίνη: 23, Αυστραλία: 21, Χιλή: 20, Λίβανος: 19, Ισραήλ: 19, ΗΠΑ: 16, Κίνα: 6 κ.λπ.
Όλες αυτές οι χώρες γνωρίζουν μια έκρηξη στη παραγωγή, μικρή εγχώρια κατανάλωση και επιθετική πολιτική επιδοτούμενων εξαγωγών με στόχο να κατακλείσουν σε ορίζοντα δεκαετίας την Ευρωπαϊκή και συνάμα Ελληνική αγορά. Kαι ποιος θα σκεφτεί το μέλλον του ελαιόλαδου του Πηλίου; Προφανώς, όχι αυτοί που 4 δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουν από τις βουλευτικές τους καρέκλες και απαξιώνουν τον Έλληνα και Πηλιορείτη αγρότη.

Nέα ευρωπαϊκή και ελληνική εμπορική πολιτική αλληλέγγυου προστατευτισμού
Ο αλληλέγγυος προστατευτισμός είναι μια οικονομική, εμπορική κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική που στόχο έχει να επαναφέρει εντός ΕΕ (κατόπιν ταυτόχρονης ανάπτυξης απαραίτητων πολιτικών συμμαχιών) και Ελλάδας αγροτικές, βιομηχανικές, τεχνολογικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που λόγω παγκοσμιοποίησης και άστοχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών μετακόμισαν εκτός Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια βυθίζοντας την Ευρώπη μας στην ανεργία.
Με στοχευμένη, εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή φορολογική και κοινωνική πολιτική, επιβάλλεται να φορολογηθούν αδρά εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες όπου κυριαρχούν αυταρχικά καθεστώτα που καταπατούν πολιτικά, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, βασανίζουν ανελέητα σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές φτωχούς πολίτες και εργάτες, καταστρατηγούν τις αρχές του κράτους δικαίου και μολύνουν ανεπανόρθωτα με την παραγωγή τους το παγκόσμιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας στο πλαίσιο του αλληλέγγυου προστατευτισμού θα μπορούσαν να βοηθούσαν τον αγρότη των φτωχότερων χωρών του Κόσμου να προστατευτεί μέσω της εφαρμογής από το αυταρχικό του Κράτος του των φιλεργατικών Κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Έτσι, μια νέα φιλο-αγροτική ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ θα έχει ως κύριο σκοπό τον αλληλέγγυο προστατευτισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της πολιτικής απαίτησης για κατάργηση ή/και επαναδιαπραγμάτευση των 50 Συμφωνιών Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών που υπέγραψε μέχρι τώρα η ΕΕ με τρίτες χώρες και στήριξαν οι Υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και πολιτών.

Nέα πορεία
Οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου θα πρέπει απαραιτήτως να ενωθούν, αποκτώντας δύναμη, και να ασκήσουν πίεση ώστε:
Να δημιουργήσουν ένα νέο αντιπροσωπευτικό, δυνατό και άφθαρτο Ελαιοπαραγωγικό Συνεργατικό σχήμα.
Να παράγει το Πήλιο ΜΟΝΟ βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης για το οποίο υπάρχει τεράστια ζήτηση στο εξωτερικό έχοντας υπόψη τιμές σουπερμάρκετ Βρυξελλών στα 10€ το λίτρο για το ανταγωνιστικό ελαιόλαδο «Κολυμπάρι» κορωναΐκης ποικιλίας, εμφιαλωμένο στα περίχωρα των Χανίων της Κρήτης.
Nα πουλάει αυτό το νέο Πηλιορείτικο Συνεργατικό σχήμα μέσω διαδικτύου απ’ευθείας σε καταστήματα και καταναλωτές της Βόρειας Ευρώπης ΧΩΡΙΣ μεσάζοντες, ψευτο-εμπόρους, αντιπροσώπους, εισαγωγείς που ανεβάζουν αφάνταστα το κόστος διάθεσης του ελαιόλαδου και δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
Να απαγορευτεί η εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου από το Πήλιο, την ώρα που Ιταλοί, Αυστριακοί και άλλοι τυποποιητές αλωνίζουν το βουνό και κοροϊδεύουν εξουθενωμένους από τα Μνημόνια παραγωγούς και ελαιοτριβείς.
Να προωθήσουν στο εξωτερικό το εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό Πηλιορείτικο ελαιόλαδο μόνο με ένα και μοναδικό σήμα κατατεθέν «Mount Pelion» ως νέα ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης), προς καταχώρηση, σε συνεργασία με τα ντόπια Επιμελητήρια.
Να απαιτήσουν από το Κράτος των Αθηνών αγροτικό πετρέλαιο με 0% ΦΠΑ λόγω μεγάλου κόστους παραγωγής της ημιορεινής καλλιέργειας και μικρού κλήρου.
Να αγωνιστούν ώστε στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, να δοθεί στο Πήλιο προτεραιότητα σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών των φτωχών αγροτών, στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα πυρήνας ελιάς, στη κατασκευή μίνι-υδροηλεκτρικών έργων στα ρέματα του βουνού, στην αγροτική οδοποιία και στην πυροπροστασία.
Να ευαισθητοποιήσουν την Ελληνική και Βολιώτικη κοινωνία ότι αγοράζοντας κακής ποιότητας για την υγεία φτηνιάρικα σπορέλαια από την Ακτή Ελεφαντοστούν, γκρέιπφρουτ από τη Νότιο Αφρική, κρεμμύδια και καρύδια από την Τουρκία, πατάτες από την Αίγυπτο, λεμόνια από την Αργεντινή, καταψυγμένα φρούτα του δάσους από τη Σερβία, υδροπονικές ντομάτες από το Βέλγιο και χοιρινό από τη Δανία (για το δήθεν ελληνικό σουβλάκι), o Έλληνας πολίτης σκοτώνει το μέλλον της Ελλάδας που δεν είναι μόνο ο τουρισμός αλλά και η αναβίωση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού αγροτικού και ποιοτικού διατροφικού τομέα με τεράστια εξαγωγική προοπτική στα βιολογικά προϊόντα που μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
Να συσταθεί πανελλαδικά μια νέα εξειδικευμένη Ελληνική Τράπεζα του Χωριού που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση με μικροπιστώσεις μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μακριά από το αποτυχημένο μοντέλο χορήγησης δανείων των χρεοκοπημένων ελληνικών συστημικών τραπεζών που 3 φορές ανακεφαλαιοποίησε με τον ίδρωτά του ο ελληνικός λαός τα τελευταία 10 χρόνια.
Να διεκδικήσουν τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εγγυημένη κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο Πηλίου όπως συμβαίνει στα γεωργικά προϊόντα του Θεσσαλικού κάμπου.
Στο Πήλιο του μόχθου, του αγώνα, της φιλοξενίας και της χαράς, η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το